đầu tư quyền chọn nhị phân đầu tư tài chính tín phiếu kho bạc và trái phiếu chính phủ phí chuyển khoản liên ngân hàng thẻ tín dụng citibank chơi quyền chọn nhị phân cách thanh toán thẻ tín dụng vpbank xổ số thần tài 4
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (238); 15/11 (242 ↑) ; 16/11 (244 ↑) ; 17/11 (247 ↑)

Преброителите в община Кърджали предадоха формулярите, на ход е Статистиката В контролните изследвания в областта са ангажирани 11 специалисти

Валентина ИВАНОВА

Преброителната кампания – 2021 приключи за преброителите и контрольорите на процеса в община Кърджали. Всички формуляри и документи са предадени в  Статистиката. Сега предстои експертите  там да започнат обработката на данните.

Според Себахтин Риза, секретар на община Кърджали, екипът се е справил успешно. Проблеми са създали някои преброители, които са се отказали в последния момент.

„Точно когато трябваше да се извършва действието „Обход“, много от хората се уплашиха от коронавируса, други пък не си прецениха възможностите. Наложи се е да бъдат заменяни в движение или да бъдат натоварени допълнително по-сериозните и по-старателни преброители. Те поеха по 2-3 района, обяснява Риза.

В община Кърджали често са се натъквали на хора, живеещи в чужбина. Родители или роднини съобщават, когато децата или внуците им работят зад граница повече  6 месеца. Преброителите ги отразяват във формулярите. Тези, които са в страна от Европейския съюз, стават обект на преброяване там.

В много от селата посещенията на преброител е бил сведен до среща с един или двама останали жители. Такъв, например, е бил случаят в село Старо място под Снежинките на брега на язовира.

Мария Желева, началник на отдел „Статистически изследвания – Кърджали“, съобщи за „Нов живот“, че в момента се обработва документацията по приема на формулярите. Трябва до края на октомври в отдела да постъпят окончателните протоколи от общинските преброителни комисии. След това започва същинското обработване на данни, като предварителните ще излязат в края на годината.

В същото време в страната се провеждат две контролни изследвания от специалисти на Националният статистически институт. Над четиристотин експерти, които работят в статистическите отдели на НСИ в цялата страна, трябва да обходят 14 000 жилища и да анкетират домакинствата, които живеят в тях. Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година.

За област Кърджали в контролните изследвания са ангажирани 11 специалисти от Отдел „Статистически изследвания“.

Целта на първото изследване е да установи точността на данните за населението и жилищата, които са вписани в преброителните карти, и да установи размера на допуснатите грешки. Второто изследване е свързано с обхвата на населението за страната, като целта му е да установи относителния дял на непреброените (пропуснатите) и два пъти преброените (дублираните) при преброяването лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!