dau tu tai chinh la gi tima بورصة الخيارات الثنائية báo sài gòn đầu tư tài chính xem tỷ giá ngoại tệ hôm nay
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (243); 14/11 (250 ↑) ; 15/11 (253 ↑) ; 16/11 (259 ↑)

Трима изявени спортисти стават почетни граждани на Кърджали през 2016 година

Валентина ИВАНОВА

Тримата изявени спортисти стават почетни граждани на Кърджали: голямата българска волейболистка Таня Гогова, шампиона по борба Джемил Реджеб и майстора на спорта Динко Атанасов /посмъртно/. Решението беше взето единодушно по време на тържествената сесия, посветена на 21 октомври – Деня на Кърджали.

Кметът на общината инж. Хасан Азис връчи диплом и плакет на Таня Гогова и на Джемил Реджеб, както и на сина на Динко Атанасов – Виктор.

Виктор Атанасов, Таня Гогова, Джемил Реджеб и кметът на Кърджали Хасан Азис след тържествената сесия

Майсторът на спорта  Динко Атанасов започва кариерата си като спортист във  Волейболен клуб „Арда” – Кърджали. Три пъти е обявяван в десетката на най-добрите волейболисти на България, а през 1966 г. е номер 1. Същата година е удостоен със званието „Майстор на спорта” и става състезател на националния отбор.

С участието си  в ІХ-ия Световен младежки фестивал  през 1968 г.  е извоювал златни медали за България. Същата година участва на олимпийските игри в Мексико, където България се класира на VІ-то място.

След приключване на активната си спортна дейност, завършва Висшия институт за физкултура и през 1978 г. става треньор на Волейболен клуб „Арда”. Под негово ръководство клуба достига най-престижното си класиране – ІV-то място в Републиканско първенство и ІІ-ро място в турнира за купата на Република България.

Динко Атанасов /вторият отляво надясно/ с отбора на „Арда“, 1964 г.

Голямата дама на българския волейбол Таня Гогова е родена на 28 април 1950 г. в Кърджали. Застава пред волейболната мрежа на 13 години. Веднага е забелязана от треньора Атанас Сариев и е включена в тима на „Арда”. През 1966 г. с този отбор се състезава в „А” републиканска волейболна група.

Продължава спортната си кариера в „Левски-Спартак”, с който става шампион на България 10 пъти, носител на Купата на България – 8 пъти. Три пъти стига до второ място в турнирите за Купата на европейските шампиони – през 1975-а, 1976-а и 1981-ва.

Таня Гогова като състезател и капитан на националния отбор, на снимката с № 10

В периода 1973-1981 г. е капитан на националния отбор на България. Участва в 5 европейски първенства, като печели 1 бронз и 1 злато.

Най-големият успех на българския женски волейбол е ІІІ място на Олимпиадата в Москва през 1980 г. и І – на европейското първенство в София през 1981 г. с основен принос в нападението на Таня Гогова.

Гогова е заслужил майстор на спорта по волейбол. Обявена е за най-добрата волейболистка на XX век в България.

От 1981 до 1984 г. се състезава в италианския „Реджо Емилия”, след това играе две години в „Екзашибаши” – Турция, който става шампион на страната за 1986 г.

Таня Гогова с дъщерите си след връчване на званието

Междувременно завършва ВИФ и след приключване на състезателната си кариера става треньор на девойките на „Левски-Сиконко“, които печелят златен медал през 1999 г. на републиканското първенство. А с женския отбор на същия клуб печели 2 пъти шампионската титла и купата на България – през 2000 и 2001 г. След това тренира деца в „Славия” и преподава физкултура в столично училище.

Била е омъжена за известния волейболист и треньор Васил Айшинов, починал  през 1996 г. Имат две дъщери.

Джемил Реджеб е роден в село Бели пласт. Започва да се занимава с борба в село Стремци при треньора Сюлейман Хасанов, след което продължава състезателната си кариера през 1959 г. в Клуба по борба „Арда“ – Кърджали. Още същата година печели първата си титла на републиканско първенство в Бургас, а през 1960 г. участва в международен турнир и се класира на първо място.

На турнира на ЦК на ДКМС 1971 г. Джемил е трети. На стълбицата със земляка си Исмаил Юсеинов, извоювал първо място, станал почетен гражданин на Кърджали през 2013 г.

През 1965 г. е състезател в националния отбор по борба за мъже. През 1970 г. е обявен за Майстор на спорта. През 1971 г. побеждава на традиционния и силен турнир на ЦК на ДКМС. Следващата година печели турнира „Дан Колов“ и става републикански шампион.

Два пъти е обявяван за спортист на годината на община Кърджали.

Кариерата си като спортист прекратява през 1975 г. Започва да тренира юношите на „Арда” и на третата година отборът влиза в „А” група. През 1980 г. когато е старши треньор на мъжете, „Арда” се връща в „Б” група.

Исмаил Юсеинов и Джемил Реджеб, 2014 година в Кърджали

Джемил Реджеб е бил републикански и международен съдия.

След 1989 година се установява в турския град Гебзе, където започва да тренира деца.

Неговите възпитаници Ерсин Чалар и Ерхан Бакър по-късно като младежи стават световни шампиони, а Ремзи Муса – при мъжете.

Връща се в България през 2000 година и продължава да живее в Кърджали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!