COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

 Откриха пет прасета болни от трихинелоза, отстреляни от Ловното сдружение в Кърджали

Валери НЕДЯЛКОВ

Пет диви свине, отстреляни от Ловно-рибарското сдружение в Кърджали през първите два излета за групов лов, са били болни от трихинелоза. Това показват резултатите от пробите, изследвани в лабораторията на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.  Заразените прасета са  убити от дружините Бойно,  Черноочене и Кърджали-2.
През първите два излета на 2 и 3 октомври шестнадесетте дружини от кърджалийското Ловно-рибарско сдружение са отстреляли общо 78 прасета.
Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашни и диви животни – дива и домашна свиня, котки, кучета, лисици, чакали, мечки, порове, бурсуци, плъхове, мишки и други. Животните се заразяват като ядат месо от болни от трихинелоза животни, а хората от месо на заразени с трихинели, най-често домашни и диви прасета или от месни продукти, недобре топлинно обработени. Заболяването при човека започва с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. Понякога започва с повръщане, разстройство и болки в корема. Заболяването протича тежко, понякога смъртоносно.
Не трябва да се допуска консумирането на месо от неизследвани диви прасета.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.