COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (308); 23/01 (324 ↑) ; 24/01 (347 ↑) ; 25/01 (371 ↑)

Нова социална помощ от 300 лева за бедни семейства

Нова еднократна финансова помощ от 300 лева ще получат най-засегнатите и уязвими групи, които не са включени в програмата за целево енергийно подпомагане и други компенсационни мерки и механизми, които правителството реализира.

Това предвижда проект на постановление на служебното правителство, който предлага одобряване на допълнителни разходи по бюджета на социалното министерство. За реализирането на мярката ще са необходими допълнителни 15 млн. лв.

Кой може да получи помощта?

Идеята е да бъдат подпомогнати хора и семействата, които са получили отказ на подадено заявление за отпускане на целева помощ за отопление за сезона 2021/2022 г. само поради превишение на дохода и поради по-краткия срок на регистрация в дирекциите „Бюро по труда“ за безработните.

Предлага се подкрепа да получат хората, чийто доход превишава определения до момента доход за отопление с до 30 лв., както и регистрираните безработни, които са с продължаваща регистрация, но не са достигнали определената минимална продължителност на регистрацията от 6 месеца преди подаване на заявлението.

От новата подкрепа ще могат да се възползват и хората, които не са подали документи в срок, но отговарят на актуализираните условия.

Очаква се новата еднократна помощ от 300 лв. да получат над 50 000 лица и семейства, които са в най-критична ситуация, във връзка с увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка.

„Беше осигурена социалната защита на най-уязвимите групи чрез целевите помощи за отопление, като се отчете увеличението на цената на електроенергията за битово потребление, компенсира се увеличението на пенсиите от 1 юли т.г. и се осигури възможност хората да получат еднократно и изцяло размера на помощта, но обхватът на тази мярка не е достатъчен за увеличения брой лица и семейства, върху които най-силно се отразява негативният ефект на кризисната ситуация. Затова тези хора трябва да бъдат подкрепени възможно най-бързо“, пише в мотивите на социалното министерство.

Източник: expert.bg

3 Отговори

  1. Стоянова каза:

    Тези които са получавали енергиини ще получатли допълнително

  2. Анонимен каза:

    Не

  3. Анонимен каза:

    Tези които не са регистрирани в борсата а нямат доходи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.