COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

Министър Рашков в Кърджали: Плашат турците, че ако не гласуват за ДПС, ще им сменят имената (ВИДЕО) МВР е установила нарушения при гласуването в подвижни урни в региона

Валентина ИВАНОВА

Хора от турския етнос са заплашвани, че ако не гласуват за ДПС, ще им бъдат възстановени българските имена. Някои политици използват риторика отпреди 40-50- години, което е жалко. Сериозно трябва да се помисли дали те са политици на настоящето и на бъдещето или са политици от миналото. Това каза в Кърджали министърът на МВР Бойко Рашков.

Той е в града на Арда във връзка с проблеми, свързани с изборите. МВР е органът, който трябва да осигури нормалното протичане на процеса в неделя.

Научавам от колегите от Дирекцията в Кърджали, че има практика кметовете на общини да разрешават на хора да гласуват в подвижни урни. Не може да се правят списъци на избиратели, за които съответните ТЕЛК и НЕЛК не са издали документ на един гражданин да гласува в подвижна урна. Има няколко стотин души в общини в района, за които се правят списъци от комисии, назначени от съответните кметове. Там се включват хора с високо кръвно, например. Позволява им се да гласуват по различен начин от останалите избиратели.

Установени са много случаи с фалшиви документи, включително и издадени от ТЕЛК.

Министърът се ангажира да проучи детайлно нарушенията и да информира не само обществото, а и Централната избирателна комисия. Случаите, според него, не са един и два, които навява на мисълта, че някой се опитва да манипулира вота.

Според министър Рашков взаимодействието между МВР и прокуратурата в Кърджали е на добро ниво. По особен начин стои въпросът с делата за купуване и продаване на гласове. Там няма активност, прокуратурата не ни съдейства в достатъчна степен. По някои от тези дела един прокурор е наблюдаващ до обяд, друг – следобед. Не се бърза тези дела да се решават. Рашков смята, че по тази категория дела реакциите трябва да са по-бързи.

Друг прецедент, забелязан от министъра, е  в Кърджали някои решения на някои държавни органи се вземат под давление отвън, което е недопустимо.

Като че ли представители на политически партии в района си позволяват доста повече, отколкото законът им разрешава, изтъкна Бойко Рашков.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.