COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (267); 21/01 (272 ↑) ; 22/01 (287 ↑) ; 23/01 (304 ↑)

Милко Багдасаров: Подкрепете ни, заедно ще направим много за Кърджали Парламентарни избори 2021

Интервюто с Милко Багдасаров, водач на листата на „БСП за България” в 9-и МИР – Кърджали, взе Валентина ИВАНОВА

 

– Г-н Багдасаров, Вие сте известен политик и май нямате нужда от предизборна реклама? Бил сте и депутат. Какво не успяхте да свършите, та искате отново да влезете в парламента?

– Да. Аз съм най-дългогодишният председател на областна организация на БСП в страната. А нещата, които сега представяме социалистите, заслужават вниманието на всички българи.

Нашата партия единствена има програма в дългосрочен план и програма за първите 100 дни на управление. Нека избирателят знае това, преди да посегне към машината за гласуване.

Обещавате безплатни детски градини, безплатни учебници, безплатни лекарстава за деца до 14 години. Как може да се постигне това?

– Това са наши стари идеи, които са актуални и днес. Нормално е да са приоритет на една социалистическа партия.

Това ще помогне ли за овладяването на българския език в училище? Знаем, че в момента този проблемът се задълбочава, а липсват и конкретни мерки?

– При посещението на президента Румен Радев в Кърджали го помолих да направим национална конференция за българското образование. В Кърджалийска област най-големият проблем в образованието е усвояването на българския език. Децата, идващи от селата, не могат да контактуват с връстниците си на български език. Има и такива, които са живели в чужбина, в различни държави. И те ,връщайки се в България, са изключително затруднени в общуването на български. Това са стряскащи факти. Те трябва да се поставят на национално ниво.

Освен в образованието като педагог, ако станете депутат, къде другаде бихте били полезни? Например в икономиката?

–  В Кърджалийско имаме позабравени неща, които могат да се случат. Например проектът Горна Арда, който може да отвори стотици работни места и подпомогне енергетиката на страната.

Трябва да поставим икономиката на по-високо ниво. Да търсим инвестиции, които да са привлекателни, за да върнат нашите сънародници в Кърджали. Сега те само влагат парите си, заработени в чужбина, в едни жилища, които стоят празни. Виждам ги в квартал „Възрожденци” и ми е много тъжно.

– Има ли БСП други идеи за развитие на икономиката?

– Вторият етап на проекта „Маказа”, изграждането на Индустриална зона в Кърджали, развитието на туризма – всичко това трябва да се разглеждат комплексно. Тези проекти ще създадат съвсем нов облик на нашата област.

Не е само Перперикон в туризма, имаме още куп изключителни дадености и забележителности. Ако успеем да ги представим както трябва пред света, ще предизвикаме европейски фурор.

– Околовръстния път на Кърджали го спрягат всички партии преди изборите. Как според Вас може да се реши този проблем?

– Трябва работа, а не приказки. Проектът е добър. Но не виждам никой да е поел ангажимент със срок. Дори и нашето участие в управлението през 2013 година не си свърши работата. Сега смятам, че като влезем в правителството, ще имаме възможност да осигурим средства и да реализираме проекта.

– Вие сте председател на спортен клуб, член на постоянната комисия по спорта в общинския съвет, директор на училището за световни шампиони. Каква е визията Ви за развитие на спорта? Могат ли да се поддържат на ниво спортните съоръжения и да се изгражда нова спортна база в региона?

– Няма да коментирам фойерверките около проекта за нова спортна зала през последните четири години и приетите суми през 2018 година в държавния бюджет. Но ще кажа за старата. Зала „Арпезос” е „страшилище“ за отборите по волейбол в цялата страна, губили тук от нашата „Арда“. Тук през 1970 година се проведе началната фаза на световното първенство. Това е една прекрасна зала, която се нуждае от реконструкция. Имам известни нотки на оптимизъм, защото общинският съвет реши да кандидатстваме пред Норвежкия фонд за енергийна ефективност, за да можем да я обновим.

Но ще кажа още нещо. Кърджали е с най-много басейни на глава от населението – и всички неработещи. Няма друг такъв областен център.

Това е така, защото нямаме управници, които да живеят с проблемите на спорта, нямаме и бизнес, съпричастен към спорта.

Футболът показа как с финансова подкрепа Кърджали се превърна в шлагер. Без средства няма спорт. А спортът увлича децата. Когато нашите деца спортуват, те са здрави. Здравето е най-важно за всички.

  • България е в здравна криза. Как бихте се справили с нея?
  • Мога да кажа какво аз правя като директор на най-голямото училище в града. Аз имам 2 000 ученици и учители. Трябва да се подходи с необходимото спокойствие. Мерките трябва да се спазват. Хората да се ваксинират, според своите разбирания. В момента се действа под натиск, а би могло да се действа превантивно.
  • Смятате ли че БСП може да спечели мандат в Кърджалийския район?

Проведохме безброй срещи в областта. От тях ми идва надеждата, защото ни посрещаха с добро отношение. Видяхме че нашият девиз „Да върнем усмивките на хората!” се случва.

А това, че БСП ще бъде в следващото управление, вече всички го знаят. Че Румен Радев и Илияна Йотова ще бъдат президент и вицепрезиднт на България, също никой не се съмнява.

Затова гласувайте за хора, които ще могат реално да ви помогнат!

Уважавам тези, които ще бъдат в опозиция, каквито ще са ДПС и ГЕРБ. Те ще могат да дават идеи и съвети, но няма да могат да създават блага.

Разчитам на това, че избирателите са прагматични и ще гласуват за Радев – Йотова с номер 6 и с номер 33 за парламент.

Така ще мога да направя това, което е необходимо на Кърджали!

Купуването и продаването на гласове е престъпление !