COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (308); 23/01 (324 ↑) ; 24/01 (347 ↑) ; 25/01 (371 ↑)

Външно: Ковид няма да попречи на българите в чужбина да гласуват

Нов живот

Към момента няма държави, чиито мерки срещу COVID-19 биха повлияли на вота на 14  ноември 2021 г. зад граница, това съобщават от външно министерство

От ведомството изтъкват, че секциите в чужбина и задграничните ни представителства са предприели всички нужни мерки, за да бъдат обезпечени избирателните секции с дезинфектанти, маски и защитни прегради, където е нужно. Там, където се изисква, ще има и служители, които да измерват температурата на гласоподавателите.

От МВнР призовават всички български граждани в чужбина да спазват противоепидемичните мерки в съответната държава, в която ще упражнят правото си на глас. Те съветват сънародниците ни да се информират за местните ограничения и правила, които ще важат в деня на изборите, от сайта на МВнР – вижте ТУК.

Напомнят, че в неделя  българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в 751 секции в 68 държави. Първи ще отворят секциите в Нова Зеландия. Вотът зад граница ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник – 15 ноември,  когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

Равносметката на МВнР  преди вота

МВнР транспортира над 1 300 000 бюлетини и изборни книжа в рамките на последните 8 дни, като всички те са стигнали до местоназначението си и остава да бъдат разпределени към секциите;

–           Доставени са и всички 416 машини до централните хъбове в съответните държави. Следва тяхното транспортиране до избирателните секции. С машини сънародниците ни ще могат да гласуват в 208 секции в 21 държави, като във всяка от тях ще има по две машини.

–           Най-много машини са изпратени в Турция – в 46 секции ще има 96 машини; във Великобритания – в 46 секции – 92 машини, в Германия – в 42 секции ще има 84 машини.

–           МВнР командирова зад граница 360 души, като около 80 от тях ще пренасят изборни книжа. Над 2500 души са предложени от българските общности чрез задграничните ни представителства като членове на СИК. Над 200 представители на българските общности ще бъдат представители на МВнР в СИК. Около 1200 души са предложени за членове на СИК в чужбина от политическите партии след проведени консултации.

–           МВнР и българските общности са осигурили организационно и технически работата на СИК зад граница. Взети са под внимание здравните протоколи на приемащите страни и са предприети всички необходими мерки, за да бъдат обезпечени с препарати, маски, защитни прегради и др. изисквания, ако се налага. Всички помещения, които са проверени, са сертифицирани, за да може да се извършва изборен процес в обема, в който е деклариран пред местните власти. Към момента няма държава, чиито противоепидемични мерки да препятстват гласуването, като МВнР призовава сънародниците ни зад граница да се информират за местните ограничения и правила, които ще важат в деня на изборите в съответната страна. Те са публикувани и на сайта на МВнР в рубриката „Коронавирусът-как да пътуваме“;

МВнР благодари и на българските общности зад граница и техните доброволчески мрежи, с чието сътрудничество и активност стана възможно организирането на вота в чужбина.

– Окончателните адреси на изборните секции, както и списъци на заявилите желание да гласуват, също са публикувани на сайта на МВнР  https://www.mfa.bg/bg/3715 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.