COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (267); 21/01 (272 ↑) ; 22/01 (287 ↑) ; 23/01 (304 ↑)

Нова Зеландия внезапно забрани да се гласува за българските избори

Властите в Окланд, Нова Зеландия, оттеглиха съгласието за провеждането на изборите на 14 ноември заради влошена пандемична обстановка. Министерството на външните работи информира днес, че посолството ни в Австралия е било уведомено тази сутрин българско време, че във връзка с влошената пандемична обстановка от COVID-19 в Нова Зеландия, и в частност в Окланд, където има най-много заразени, местните власти в града днес са оттеглили съгласието за провеждането на изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември. Нова Зеландия е единствената страна, която забрани да се гласува на нейна територия. Миналата седмица страната регистрира 200 заразени. Това се случва за първи път от началото на пандемията.

Секционната избирателна комисия в Окланд се е събрала в пълен състав, за да подготви секцията. При опит за влизане в общинската зала, предварително заплатена и потвърдена, СИК-Окланд е била уведомена, че във връзка с влошената пандемична обстановка не се разрешава провеждане на изборите. На предпоследните избори на 11 юли в Окланд са гласували 145 български граждани. Тогава е имало секция и в Крайстчърч.

Посолството ни в Канбера, което е акредитирано и за Нова Зеландия, както и СИК-Окланд незабавно са отправили настоятелна молба към общината да бъде разрешено гласуването по изключение, но е получен отказ.

Съгласно изразено становище от посолството ни и председателят на СИК-Окланд, че предписанията на местните власти следва да бъдат уважени, МВнР изпрати писмо до ЦИК с молба секцията да бъде закрита като бъде взето решение за заличаване на мястото Окланд от Решение № 792-ПВР/НС от 23 октомври 2021 г.

Членовете на секционната избирателна комисия, които бяха изпълнили всички указания за подготовка на изборите и оборудване на помещението, са уведомили потенциалните гласоподаватели за отказа на властите в Окланд да се проведат избори на 14 ноември, информираха от МВнР.

Министерството на здравеопазването съобщи, че напълно ваксинирани са 80 % от населението. Но тази защита не е равномерно разпределена между етноси, региони или възрастови групи. Здравните власти предупреждават, че Нова Зеландия е изправена пред перспективата за потенциално хиляди хоспитализации и нарастващ брой смъртни случаи.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.