COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (249); 20/01 (247 ↑) ; 21/01 (258 ↑) ; 22/01 (270 ↑)

Стойчо Кацаров: Няма да има локдаун. Епидемичната ситуация в страната се подобрява

Нов живот

„Данните от последната седмица сочат намаляване на броя заразени с COVID-19 и подобряване на епидемичната ситуация у нас. Не се налага да бъде въвеждан локдаун.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.
„Мерките, които предприехме с въвеждането на „зеления сертификат“ преди две седмици, дадоха своя резултат. Благодаря на всички граждани, които се съобразиха с изискванията, спазваха ги, държаха се като европейци и продължават да го правят“, посочи здравният министър. По думите му заради отговорното поведение на хората броят на заразени с коронавирусна инфекция намалява. „През цялото време не заложихме на страха, не сме се опитвали да плашим хората, за да бъдат мотивирани да спазват противоепидемичните мерки. Напротив. Настоявали сме гражданите, с разума си, с чувството си за отговорност, да приемат, че това е обща мисия. Благодаря на всички, които станаха част от това общонационално усилие да се справим с разпространението на заразата“, подчерта д-р Кацаров.
Съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова подкрепи казаното, посочвайки, че към момента пикът на настоящата вълна е преодолян: „Надяваме се при спазване на мерките да продължим този успешен ход. Нека бъдем предпазливи, тъй като все още не във всички области в страната се наблюдава тенденция за намаляване на заразените с COVID-19.“ По думите ѝ намалява и броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция. Проф. Кожухарова изрази увереност, че тази тенденция ще се запази и през следващите седмици. Според нея, за да сме подготвени за следваща вълна, трябва да се ваксинираме. „Трайната, постоянна мярка срещу пандемията не е тестването, а ваксинацията“, подчерта проф. Кожухарова.
Пред медиите здравният министър отново подчерта, че COVID зоните доказано работят, като свидетелство за това е и по-малкият брой хоспитализации в сравнение с предишните епидемични вълни.
По данни на „Информационно обслужване“ за последните два месеца и половина през 105-те COVID зони са преминали над 100 хил. пациенти, като при около 25 хил. от тях е била доказана коронавирусната инфекция. „При 16% повече новоустановени случаи на COVID-19 по време на настоящата четвърта вълна, в сравнение с предходните, отчитаме 35% намаляване в броя на хоспитализациите. В голяма степен това се дължи и на активността на COVID зоните – част от хората са били диагностицирани и лекувани в амбулаторни условия“, посочи министър Кацаров и уточни, че по отношение осигуряването на болнично лечение за всички нуждаещи се граждани, здравната система се справя.
320
114 коментара
18 споделяния
Харесване

 

Коментар
Споделяне

114 коментара

Най-уместни

Натиснете Enter, за да публикувате.
 • Rady Stoyanova

  Нее бе, хич не сте ги плашили! А тези зелени хартийки, хич не са локдаун! Да ви имам логиката и чудото! Нагли, че и срам нямате!

  27

  • Харесване

    

  • Отговор
  • 18 ч.
  1 отговор
Преглед на още коментари
1 от 77

 

Заместник-министър Златанов: Създадена е безопасна среда за работа в РИК, която ще приема изборните книжа от Софийска област
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов и областният управител на София Радослав Стойчев инспектираха районната избирателна комисия, която ще приема изборните книжа от секциите в Софийска област. „Вижда се, че са положени огромни усилия и е постигнат много добър резултат. Това е една от районните избирателни комисии в страната,…

Вижте повече

 

Може да бъде изображение с 1 човек и изправен

 

 

29

 

5 коментара
Харесване

Коментар
Споделяне

5 коментара

Най-уместни 

Натиснете Enter, за да публикувате.
 •  

  Len Da

  Хайде един малък урок по математика за 6 клас, защото явно сме я позабравили тази пуста математика и вярваме на лъжите на the Idiot Box 📺 и на другарите от МЗ. Как се смята смъртност ни обяснява НСИ ето тук:
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files 

  Вижте повече

   

  1

   

   

  • Харесване

    

   

 • Отговор
 • 18 ч.
 • Редактирано

   

Преглед на още 4 коментара

 

1️⃣Какви са симптомите на инфекция с Делта варианта? Различават ли се от тези на инфекцията с първоначалния вариант на коронавируса?

➡Някои от симптомите на варианта Делта са различни в сравнение с тези на първоначалните варианти на COVID-19. Кашлицата и загубата на вкус и мирис вече не са толкова чести, според данни от ECDC. Причините за променените симптомите са заради еволюцията на вируса, когато той мутира. Понякога това осигурява предимства за вируса. Такива са симптоми…

Вижте повече

 

Five things you need to know about: the Delta variant

EC.EUROPA.EU

 

Five things you need to know about: the Delta variant

 

Through mathematical modelling, the ECDC forecasted the disease burden between now and the end of November 2021. This model showed that countries with low COVID-19 vaccination coverage that plan to relax non-pharmaceutical community mitigation strategies run a high risk of seeing a significant rise….

 

94

 

40 коментара

4 споделяния

 

Харесване

Коментар
Споделяне

40 коментара

Най-уместни 

Натиснете Enter, за да публикувате.
 •  

  Силвия Стоева

  С две думи казват, че няма разлика със симптомите от сезонните грипове и призовават да се боднете /“доброволно“ за да отидете на работа в някои сектори например/с единствената ваксина, за която се подписва информирано съгласие и за която вещите лица н… 

  Вижте повече

   

   

   

  • Харесване

    

   

 • Отговор
 • 19 ч.
Преглед на още 18 коментара

 

❗COVID зоните намалиха натиска върху болниците

През месец септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната създадоха над 100 COVID зони. Това са части от лечебните заведения, специално оборудвани за клинична, рентгенова и лабораторна диагностика на болни с COVID-19. Надзорният съвет на НЗОК даде право на лекарите от COVID зоните да могат да изписват и безплатни лекарства за амбулаторно лечение. За пръв път в цялата история на НЗОК се създаде възможно…

Вижте повече

 

Може да бъде изображение с текстово съобщение

 

 

122

 

69 коментара

3 споделяния

 

Харесване

Коментар
Споделяне

69 коментара

Най-уместни 

Натиснете Enter, за да публикувате.
 •  

  Milena Mileva

  Откакто физиотерапевти,гинеколози и ортопеди преглеждат и лекуват там, особено 🙂

   

   

   

  • Харесване

    

   

 • Отговор
 • 20 ч.
Преглед на още 33 коментара

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.