COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

Изселниците в Турция не могат да се оправят с машините, возят ги до секции с хартиени бюлетини

Министерството на външните работи е създало организация изборният ден зад граница да протече без организационни и технически трудности, съобщават от ведомството.

По данни на дипломатическите и консулските ни представителства всички секции, предвидени с машинно гласуване, работят. МВнР прави всичко възможно и да реагира максимално бързо на наложилите се смени на членове на СИК зад граница в последния момент, главно заради дадени положителни тестове на COVID-19. В министерството е създадена непрекъсната връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и с ЦИК като денонощно дежури изборен щаб.
Сънародниците ни по света могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции в Европа, от които 132 във Великобритания, 82 в Германия, 69 в Испания, 28 в Италия, 26 секции в Гърция, 18 във Франция, 13 в Норвегия.
По информация от дипломатическите и консулските ни представителства всички секции в Европа са отворили и работят. Като символ на българското в секцията в гръцкия град Александруполис, дори, членовете на секционната избирателна комисия се облякоха с народни носии (на снимките).
В 11 часа българско време приключи гласуването в Австралия, където сънародниците ни гласуваха в 6 избирателни секции. Предстои да затворят и секциите в Япония и Сингапур, съответно в 13 часа и 14 часа българско време. В Япония сънародниците ни гласуват в 2 избирателни секции – в градовете Токио и Осака, а в Сингапур в една секция. Гласуват и сънародниците ни в Бахрейн, където за първи път на тези избори е разкрита секция.
Министерството на външните работи благодари на българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.
Огромна опашка от желаещи да упражнят правото си на глас се изви пред една от избирателните секции, разкрита в в квартал Авджълар в Истанбул. Гласуването става бавно, заради затруднения с машините, съобщава БНТ.
В двете секции, разкрити в училището, има 4 машини. Едното устройство се е разваляло три пъти от сутринта, но към момента функционира нормално.
Причината за струпването на хора е машинното гласуване, което бави изборния процес.
Хората изпитват затруднения основно заради опцията за двустепенен избор – дали да гласуват и за двата вида избори или само за един от тях.
В пречка се превръща и езиковата бариера, въпреки разпространените от местните изселнически организации клипове на турски език, обясняващи на избирателите как да гласуват с машини.
Заради затрудненията членове на СИК-овете оказват съдействие, но в някои ситуации надникват в екраните на машините, което е абсолютно забранено. Подобно нарушение се случва постоянно, установиха специалните пратеници на БНТ.
Някои от хората, които се затрудняват и не могат да гласуват с тези машини, са извозвани до други секции, където се гласува само с хартиени бюлетини.
В Истанбул и региона има 38 секции, в които може да се гласува. В Турция техният брой е рекорден – 126.
На предишните парламентарни избори на 11 юли, в Турция гласуваха 27-29 хиляди души, а през април – 22 хиляди. Очакванията са този път избирателната активност да е много по-висока, поради факта, че изборите са „2 в 1“, а COVID мерките бяха разхлабени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.