COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (288); 22/01 (298 ↑) ; 23/01 (318 ↑) ; 24/01 (338 ↑)

Огромни опашки се извиха пред секциите в Турция Хората настояват да се удължи изборният ден с нареждане от Централната избирателна комисия в София

„Отдавна не се е случвало толкова много избиратели да е явят да гласуват, както това стана в Бурса“, коментира Юксел Йозкан, депутат от турската Народнорепубликанска партия, цитиран от БТА.
„Смятам, че избирателите очакват промяна в България и затова се явиха да гласуват така масово“, поясни той.
Почти във всички секции в Истанбул се извиват опашки един час преди приключването на официалния изборен ден.
В Авджълар, който е един от районите на мегаполиса с компактно населените от изселници от България, в около 18 часа местно време има над 200 чакащи да гласуват пред двете секции.
„Не сме доволни, протестирам, защото само две секции в Авджълар са недостатъчни. Наложи се да чакаме повече от два часа. В Турция например гласуването отнема не повече от половин час. Но тук се прави, за да не могат всички желаещи да гласуват. Ако няма секции, поне да се удължи изборният ден“, заявява Нермин Саяр, финансов специалист.
Мнозинството от гласуващите са от средната и над средната възрастова група.
„Младите хора, особено онези, които са родени в Турция, по-малко се интересуват, но ние, които сме родени там, сме много ангажирани. Лично аз искам да спре миграцията на младите от България към други страни“, посочва Неждет Мансур, изселник от Разградско.
Пред секциите в Авджълар има още много желаещи да гласуват. Хората настояват да се удължи изборният ден с нареждане от Централната избирателна комисия в София.
По данни на изселническите организации към 17 часа местно време в Истанбул, Бурса, Ялова броят на гласуващите е надхвърлил този от предишния вот за Народно събрание, проведен през юли.
В Ялова са се явили да гласуват над 1500 души до ранния следобед. В избирателните секции на азиатския бряг на Истанбул са гласували над 3 хиляди, в Ялова – над 1500, при изключително масово участие преминава гласуването и в Бурса, Измир и Одрин.

Източник, снимка: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.