COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (249); 20/01 (247 ↑) ; 21/01 (258 ↑) ; 22/01 (270 ↑)

ЦИК обяви рекордно ниска избирателна активност

Рекордно ниска активност е избирателната активност за президентските и парламентарните избори. Въпреки че има известно повишаване в следобедните часове – 25.72% е за президентските избори и 25.58% за парламентарните избори. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов на брифинг централата на комисията. По думите му активността, която ще отчете ЦИК към края на изборния ден няма да надхвърли около 40 на 100. „Това, ако продължи да се гласува с темпото досега, иначе ще бъде по-ниска и от нея“, посочи Томов.
Най-висока е активността е в 23 МИР на София. Близките числа показват, че хората в повечето случаи предпочитат да гласуват и за двата избора. За пореден път излиза област Кърджали с ниска избирателна активност, където са гласували 19 на 100 от избирателите. Пловдив-град също била с ниска активност при последния брифинг, но сега продължава да е под средната за страната. Като че ли наистина за нашите стандарти твърд е много избори правихме за тази година и това дава отражение, сигурно дава отражение и ковид пандемията, която въздържа по-възрастните хора от участие в изборите.
Томов се надява в последните часове българите ще гласуват по-активно, защото избирателната активност колкото е по-висока толкова по-голяма легитимност дава на изборния резултат.

Машинното гласуване

Общо към настоящия момент в цялата страна 55 устройства за машинно гласуване са преустановили работата си. Това обяви от своя страна заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.
В днешния ден 52 устройства за машинно гласуване са преустановили работа и от вчера – 7 – по актуализирана справка на ЦИК.
Изборният ден е до 20 ч., но ако има пред избирателната секция избиратели, трябва да бъде продължен не по-късно от 21 ч. На застъпници и наблюдатели от СИК било обяснено, че няма да им бъде предоставено копие от протоколите. Такива копия ще бъдат предоставени колкото е необходимо, за да бъдат предоставени на всички застъпници и наблюдатели, които желаят да получа такива, уточни Матева.
Засега гласуването извън страната върви нормално. Всички 208 машини в чужбина работят, не са спрели, няма опашки в избирателните секции. Имало известни проблеми в две лондонски секции, където се образували опашки, но ситуацията е овладяна. Има една секция, в която без основание е било допуснато хартиено гласуване, което все пак е проведено по всички правила на изборния кодекс, обясни Цветозар Томов.
Томов очаква най-критичния период в получаването и обработката на данните от гласуването в Европа между 19 и 22 ч., когато приключват близо 80 на 100 от избирателните секции. Предстои именно в този период, веднага след пресконференция да бъде създадена подсилена работна група от сътрудници на ЦИК, за да се постараят да не допуснат в тежката обстановка закъснения, които да поставят на изпитание нервите на СИК в Европа и Великобритания.
Към 17.10 ч. в ЦИК са постъпил 14 жалби и 131 сигнала. Доста от тях са от компетентността на РИК, като друга част са от предизборна агитация в социалните мрежи. Доста от сигналите, които получили ЦИК били за предварителни резултати от изборите.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.