COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (249); 20/01 (247 ↑) ; 21/01 (258 ↑) ; 22/01 (270 ↑)

Бавят се компенсациите от 110 лева на мегаватчас за скъпия ток, чакат одобрение от Европейската комисия

  • Ще си платим суми, но се надяваме държавата да ни помогне, казва инж. Стефан Събев, изпълнителен директор на „Монек юг“

Валентина ИВАНОВА

Бизнесът в България очаква финансова помощ от 110 лв. на мегаватчас, с която правителството обеща да компенсира високите цени на електроенергията. От мярката вероятно ще се възползват над 630 000 небитови крайни клиенти.

Помощта ще се отпуска автоматично на база договор между енергийното министерство и доставчиците от последна инстанция, търговците и производителите на електроенергия.

Изпълнителният директор на машиностроителната фирма „Монек юг“ в Кърджали инж. Стефан Събев обясни, че договорите са сключени, но не са влезли в действие. Чака се одобрение от Европейската комисия, защото компенсацията е държавна подкрепа за частния бизнес.

За месец октомври фактурите за похарчения ток излизат в началото на ноември, така че ние трябва да си ги платим сами, докато се произнесат еврочиновниците. Впоследствие се надяваме държавата да ни възстанови средствата, добавя инж. Стефан Събев.

Ако дадена фирма, например, е изразходвала 100 мегаватчаса ток, тя дължи 40 хиляди лева без ДДС или 48 хиляди с ДДС. От тази сума държавата подпомага със 110 лева с ДДС за мегаватчас. Крайната дължима сума в случая става 37 хиляди лева.

За тази програма правителството е осигурило 450 милиона лева. Сумата ще се осигури от държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ “Козлодуй”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.