COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

Урок по история изпрати на „експедиция“ ученици в античността Единайсетокласници от ЕГ „Христо Ботев“ посетиха древни страни и представиха културното многообразие на Древен Египет, Древна Тракия, Елада и Древен Рим

 

„Държави, общества и култури през Античността“ — това е темата на обобщителния урок в профил история ХІ клас, който се проведе на 18.11.2021 г. в ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали. Интерактивният час комбинира знания от няколко области: държави, култура, обществено развитие и всекидневен живот.

Единадесетокластниците, с преподавател г-жа Диана Георгиева, отведоха гостите и съучениците си в епохата на древните цивилизации, като по различен начин представиха културата и духовността на човечеството през Античността. Предварително поставени задачи, подбор на интересна информация по темата и работа на проектен принцип, въведоха присъстващите в пътешествието из Древен Египет, Древна Тракия, Елада и Древен Рим. Целта бе да дадат възможност на съучениците си да се потопят в атмосферата на древните цивилизации. Презентации, постановки, видеоклип, специално изготвени информационни брошури, притчи и макети, както и разказаха подробно за интересния античен живот. Част от учениците се превъплътиха в ролите на различни обществени групи и с помощта на театралното изкуство направиха своето представяне по-интерактивно.

В урока беше включена и задача, в която чрез снимков материал учениците трябваше да разпознаят цивилизацията и да я представят с кратък текст. Накрая всяка група завърши своето представяне с послание. Чрез своите дейности по емоционален начин те показаха компетентности и умения за прилагане на специфични техники на историческото познание, като акцентът е поставен върху уменията за развиване на критическо мислене и самостоятелно  обработване на информация, за осъзнато възприемане на културното разнообразие като ценност, за изява на отношение на толерантност и подкрепата на другия.

„Провеждането на подобни уроци мотивира учениците към оригинално творчество и креативно мислене, а това, от своя страна,  води до развиване на навици за общуване и диалог, работа в екип, мотивиране на децата за  активното им участие в учебния процес.“ С тези думи Директорът на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Павлова поздрави учениците за различното и изчерпателно представяне на темата на урока, и им пожела да бъдат все така ентусиазирани и да постигат нови творчески успехи.

Ето така завърши всичко – с много усмивки, задоволство от добре свършената работа, нови знания и желание за още много такива срещи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.