COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (288); 22/01 (298 ↑) ; 23/01 (318 ↑) ; 24/01 (338 ↑)

Градинарите разполагат с 23 дни да докажат продукцията си

Градинарите, които са кандидатствали за субсидии по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, трябва да подготвят документите, с които ще докажат произведената продукция, припомнят от Държавен фонд „Земеделие“. Земеделците имат само 23 дни, за да докажат, че са произвели и продали определено количество плодове и зеленчуци, за да имат право на подпомагане.

Схемата, обвързана с производството, е важна за дребните земеделци, но позволява и лесно заобикаляне на правилата. През миналата година например проверките доказаха, че краставиците и чесънът са ползвани най-често за измами – две трети от площите с краставици и над 40 на сто от площите с чесън са били заявени за субсидиране без да бъдат засадени.

С цел по-прецизен контрол градинарите трябва да докажат с документи, че са реализирали на пазара определени в нормативната уредба количества плодове и зеленчуци.

Между 1 и 23 декември стопаните трябва да представят в съответната областна дирекция на фонд „Земеделие“ декларация и електронен опис на документите като заради противоепидемичните мерки това може да стане и чрез електронната поща.

Имейли, пристигнали след определения срок няма да бъдат обработвани, предупреждават от фонда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.