COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (486); 29/01 (524 ↑) ; 30/01 (566 ↑) ; 31/01 (612 ↑)

Държавата проверява старческите домове след ужаса в Рояк Черното денонощие започна с девет жертви при пожар в община Дългопол

Правителството започва проверки в старческите домове от страната след трагедията в дългополското село Рояк. Това стана ясно късно снощи след изявление на премиера Стефан Янев по повод ужасяващия инцидент. При него, след пожар в местния приют, загинаха девет души. Трагедията се разигра около 18 часа в понеделник, като огънят най-вероятно е лумнал от дървения покрив. Двама обитатели на дома са обгазени. Днес на място стартират експертизите.

„Малко по-рано тази вечер разговарях с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков. Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара. Разпоредих също така да бъдат организирани задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в този тип социални институции в интерес на тяхната по-голяма сигурност“, гласи част от изявлението на Янев снощи. Той изказа и съболезнования към близките на загиналите.

Трагедията бе начало на черно денонощие, което преживява България:

„58 са били хората, които са ползвали дома, 49 в момента са тук и чакат да ги приберем. Най-вероятно тази вечер ще бъдат в общинския хотел в с. Аспарухово. Девет има починали, за съжаление. 18 часа са първите сигнали. Пристигнала е полиция, пожарна и нашата група, която е доброволният отряд. Покривът още гори, в момента го гасят“, каза кметът на Дългопол Георгиев.

Веднага на място са изпратени 5 пожарни и спасителни екипи. Извършена е евакуация на възрастните хора, които са обитавали дома, съобщи Нова телевизия.

По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. Пожарът е локализиран, гасителните действия са продължили под ръководството на директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Варна комисар Тихомир Тотев, като в момента той е загасен.

Предстои извършване на оглед, в рамките на който ще се изясняват причините за пожара.

Пред Би Ти Ви директорката на дома Милена Мазурик посочи, че е от два месеца ръководител на дома. По думите й сигналът за пожара е подаден от старшата медицинска сестра, на смяна са били поне 8 души от персонала, като възрастните хора не са били трудно подвижни.

Окръжна прокуратура – Варна образува досъдебно производство свързано с пожар в дом за стари хора в с. Рояк със загинали, обяви в официално съобщение държавното обвинение. Според прокуратурата при инцидента са загинали девет души, други двама са в тежко състояние, останалите обитатели на дома са били евакуирани, а сред тях да има обгазени. Изяснява се колко са по-леко пострадалите.

На мястото на инцидента е административният ръководител на Окръжна прокуратура – Варна окръжен прокурор Красимир Конов, който е и дежурен прокурор. Той ще ръководи действията по първоначалните огледи, които ще започнат веднага щом огънят бъде напълно овладян и е безопасно влизането на екипите от разследващи в сградата.

Работи се за изясняване на причините и обстоятелствата за възникването на тежкия инцидент, както и тези, довели до смъртта на възрастните хора. Предстои да бъдат назначени различни експертизи – пожаро-технически, съдебно-медицински и други, добавят от прокуратурата.

Преди по-малко от 5 месеца, отново пожар в старчески дом отне живота на 4 души. Като причина тогава се сочеше неправилно боравене с контактите при включването и изключването на климатика.

Източник: segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.