COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (21); 03/07 (25 ↑) ; 04/07 (29 ↑) ; 05/07 (34 ↑)

Кметът на Делвино предложи да се постави паметна плоча на Фехим Хорозов в родното му село

Валери НЕДЯЛКОВ

Кметът на Делвино Шюкрю Садък внесе предложение в община Кирково за поставяне на паметна плоча на поета  и журналиста Фехим Хорозов пред родната му къща в Делвино.

Съселяните на Фехим Хорозов подкрепят предложението на кмета. Припомнят, че до осми клас той е живял в родната си къща в Делвино. След това е заминал да учи в Техникума по технология на тютюна в Джебел, а по-късно завършва специалност „Българска филология” в Пловдивския университет.

 

Фехим Хорозов е роден през 1953 година. Дълги години работи като журналист в регионални издания в Кърджали, най-дълго във вестник „Нов живот”. През последните седем години от живота си е драматург в Държавен музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова” в Кърджали. Камерна зала в театъра носи неговото име. Автор е на книгите „Времето по часовник”, „Вгради се в мен”, „Дълбоката река”, „Сиво черна моя”, „Веднъж в живота”, „Сезон за него”, „Наставление  за подпиране на небето”, „На капчици изтече реката”. През 2008 година е носител на националната литературна награда „Георги Джагаров”. Умира през февруари 2010 година. След смъртта му същата година е удостоен със званието „Почетен гражданин на Кърджали”.

 

1 Отговор

  1. свой каза:

    Ако това на снимката е родната къща на Фехим Хорозов, то трябва първо да се помисли тя да се реставрира, преди пред нея да се сложи плоча. Иначе ще е подигравка с паметта на този уникален поет. По-добре да помислят дали плочата да не е на центъра на селото.
    Паметта за Фехим трябва да живее. Лично аз смятам, че той заслужава паметна плоча и в Кърджали – пред сградата на театъра, редом с Кадрие Лятифова. Неговата роля за Кърджали и за Родопите не е по-малка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!