thoi gian giai ngan vay tin chap tima cách chuyển tiền khác ngân hàng forex ikili opsiyon phần mềm quản lý tài chính cá nhân trên máy tính highoption nedir
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 2 Днес (195); 25/11 (201 ↑) ; 26/11 (206 ↑) ; 27/11 (213 ↑)

Кметът на Делвино предложи да се постави паметна плоча на Фехим Хорозов в родното му село

Валери НЕДЯЛКОВ

Кметът на Делвино Шюкрю Садък внесе предложение в община Кирково за поставяне на паметна плоча на поета  и журналиста Фехим Хорозов пред родната му къща в Делвино.

Съселяните на Фехим Хорозов подкрепят предложението на кмета. Припомнят, че до осми клас той е живял в родната си къща в Делвино. След това е заминал да учи в Техникума по технология на тютюна в Джебел, а по-късно завършва специалност „Българска филология” в Пловдивския университет.

 

Фехим Хорозов е роден през 1953 година. Дълги години работи като журналист в регионални издания в Кърджали, най-дълго във вестник „Нов живот”. През последните седем години от живота си е драматург в Държавен музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова” в Кърджали. Камерна зала в театъра носи неговото име. Автор е на книгите „Времето по часовник”, „Вгради се в мен”, „Дълбоката река”, „Сиво черна моя”, „Веднъж в живота”, „Сезон за него”, „Наставление  за подпиране на небето”, „На капчици изтече реката”. През 2008 година е носител на националната литературна награда „Георги Джагаров”. Умира през февруари 2010 година. След смъртта му същата година е удостоен със званието „Почетен гражданин на Кърджали”.

 

1 отговор

  1. свой каза:

    Ако това на снимката е родната къща на Фехим Хорозов, то трябва първо да се помисли тя да се реставрира, преди пред нея да се сложи плоча. Иначе ще е подигравка с паметта на този уникален поет. По-добре да помислят дали плочата да не е на центъра на селото.
    Паметта за Фехим трябва да живее. Лично аз смятам, че той заслужава паметна плоча и в Кърджали – пред сградата на театъра, редом с Кадрие Лятифова. Неговата роля за Кърджали и за Родопите не е по-малка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.