COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 2 Днес (197); 18/01 (201 ↑) ; 19/01 (206 ↑) ; 20/01 (210 ↑)

Бойко Синапов: Посоката на преговорите в областта на земеделието е добра, нямаме право да грешим

Валери КОВАЧЕВ

Продължават преговорите между „Продължаваме Промяната”, „Демократична България”, „Има такъв народ” и БСП, инициирани от партията победител на парламентарните избори „Продължаваме промяната”, за съставяне на правителство. Обсъждат се основните приоритети по сектори. В сряда и в четвъртък на дневен ред бяха проблемите в областта на земеделието.

Бъдещето правителство трябва да обърна внимание на мерките, които са били ефективни и приложими в България през двата периода  на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Да видят, кои са работещи, и по кои средствата са усвоявани напълно. Особено внимание трябва да се отдели на агроекологичните мерки, които касаят планинските и полупланинските райони. Бюджетът при тях е изчерпан, което показва, че са ефективни. Затова по тези мерки е необходимо да се заделят повече средства, за да се възползват повече фермери, коментира във връзка с преговорите в областта на земеделието  Бойко Синапов, председател на Сдружение „Обединени български животновъди”, и един от най-големите животновъди в региона и страната.

Според него приоритет трябва да бъдат зелените мерки, които са насочени основно към България. От тях може да се възползват много фермери, които се занимават с биологично земеделие. Апелът му към бъдещите управляващите е да премахнат тежката администрация  и бюрокрацията, която мачка работещия човек.

Категоричен е, че всичко в земеделието трябва да излезе на светло. Продукцията, която се произвежда в сивия сектор не е оценена реално, минава през ръцете на прекупвачите.  Трябва да се реши казуса с мерите и пасищата, като се използват от реални животновъди. Освен това на животновъдите трябва да се даде възможност да се възползват и от обработваеми земи, за да могат сами да си произвеждат фуражи. Нужно е държавата да се намеси по въпроса с пустеещите земи, като на собствениците се напомня да не забравят, че имат земя.

По думите му идеята за изграждане на земеделски борси е много добра. Така ще се гарантира пазара и производството на качествена продукцията.

Впечатляващи са дебатите на политическите сили, които наблюдаваме в момента. Посоката е добра, очакваме със задоволство да видим резултатите. Допитват се до нас. В момента преговорите се водят от политици, надявам се на по-късен етап да се включат браншовици и производители. Повече нямаме право да грешим, заявява Бойко Синапов.

 

1 Отговор

  1. анонимен каза:

    Този е най-големия бояджия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.