COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

Британски учени откриха най-опасния вариант на COVID-19

Учени от Обединеното кралство предупреждават за появата в Ботсвана на вариант на коронавируса, който потенциално може да бъде по-опасен от всички други, включително „Делта“. Според тях това се дължи на много голям брой мутации, предава БГНЕС.

По информация на Daily Mail, вариантът носи научното наименование B.1.1.529 (може да бъде кръстен „Ню“) и съдържа 32 мутации, много от които показват неговата висока заразност, резистентност към ваксини, и повече промени в шиповия протеин от всички други варианти на COVID-19. Според вирусолога Том Пийкок от Imperial College London, комбинацията от мутации в този вариант е „ужасяваща“. Ученият предупреди, че той може да бъде „по-лош от почти всички останали“, включително доминиращия в света „Делта“.

Daily Mail пише, че до момента има открити десет случая на този вариант в три държави – Ботсвана, Южна Африка и Хонконг, като става въпрос за секвенирани проби и съответно има опасения за по-масово разпространение, защото засечените случаи са в различни държави. Генетикът Франсоа Балу от University College London каза пред изданието, че най-вероятно ваксините няма да са ефективни срещу новия вариант, но и предупреди, че не бива да се паникьосваме относно това дали това ще е новият Делта. Скокът на мутациите предполага, че вариантът се е формирал при човек с отслабена имунна система, например пациент с ХИВ – нещо, което е огромен проблем в Африка.

Все пак някои учени коментират пред британското издание, че заради многото мутации този вариант може да се окаже нестабилен и да не тръгне по пътя на световната доминация – заради многото мутации, които му дават по-голяма резистентност срещу антитела. Такова е мнението на професор Лорънс Йънг, вирусолог във Медицинския институт на Уоруик. Британските здравни служби обаче съобщиха, че внимателно наблюдават ситуацията – защото новият вариант има и мутация (N501Y), която беше наблюдавана при Алфа варианта (британския), която помага на вируса да стане по-заразен.

Източник: Actualno.com

Снимка: Getty Images/Guliver

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.