COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

Каякарът на „Арда“ отначало удря на камък, но характерът му дава сила, та му тръгва все по вода Емирджан Дурали живее в Енчец, но славата му се носи и у нас, и в чужбина

Валентина ИВАНОВА

Емирджан Дурали е роден в Кърджали. Живее в село Енчец, в близост до язовир „Кърджали. Ученик е в 12 клас в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“. От 11 години е състезател в Спортен клуб по кану каяк „Арда“ с треньор Янко Мандаджиев.

 

Един млад талант прославя Кърджали из гребните канали в България и чужбина. Това е каякарят Емирджан Дурали. Макар че е само на 17 години, състезателят в Спортен клуб по кану каяк „Арда“ вече има в колекцията си повече от 40 медала, три купи и много грамоти от участията си в държавни първенства, национални регати и международни турнири.

След като завършва първи клас, момчето прекарва лятната си ваканция на язовира, където майка му работи в гребната база. Там за първи път вижда каяк. Наблюдава с интерес тренировките на батковците, как загряват, как влизат на вода. Тогава решава да опита. Майка му се заема с ходатайство пред треньора Янко Мандаджиев, но удря на камък. Емирджан е твърде малък, според специалиста. Момчето от Енчец обаче всеки ден е на брега край лодките, попива всяко движение и жест на каякарите. Виждайки огромното му желание, Мандаджиев склонява и му дава възможност.

В началото най-трудно му е да си носи лодката, твърде голяма е за него. Добре, че батковците в клуба му помагат. На вода пък зор вижда с баланса, защото е лек и нестабилен..

Големите се страхуват от водата, а неговите притеснения са дали ще изпълни задачите, поставени от треньора – толкова иска да се справи и да се усъвършенства. Амбициозен и упорит от малък, Емирджан се ориентира към едноместния каяк и не му изневерява до днес.

На първото състезание в мини каяка мери сили с по-големи от него. Решен е да се представи силно, но закономерно не стига до медал. Треньорът вижда колко тежко преживява резултата и го закичва с един бронзов медал, за да го поощри и да му покаже, че се е представил добре в битката с по-възрастните от него. Това още повече вдъхновява младия каякар да се занимава с любимия си спорт.

Не след дълго Емирджан открива своята колекция от отличия. На гребния канал в Пловдив печели първия си медал в мини каяка – сребърен.

Продължава с постиженията и в следващите възрастови групи. Няма година, през която да не е печелил медали. Най-силна за него е 2017 година. На едно от състезанията грабва три медала в своята възраст и три – при по-големите.

Най-успешният каякар на „Арда“ става част от националния отбор на България при юношите старша възраст през 2019 година. Взема участие в Регата „Олимпийски надежди“ в град Сегед, Унгария, през миналата година. На едноместен каяк Дурали достига до  5-тото място на 1000 м, а на двойки с Николай Николов от Видин стават  четвърти на 500 м.

Емирджан е водач на националната четворка на Европейското първенство до 18 години в Познан, Полша, през юни 2021 година. Преживяванията около състезанието се допълват от вълнението, че тогава за първи път лети със самолет. Покрай спорта младежът от Енчец посещава различни държави, запознава се със свои колеги, вижда при какви условия тренират. България сериозно изостава в качеството на спортната база, та не се изненадва, че  изпуска своите таланти.

Дванадесетокласникът в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“ се е убедил при своите пътувания в чужбина, че езикът е богатство. Затова английският му е станал любим учебен предмет,.

Спортът иска усилия и постоянство. Трудно съчетава училището и тренировките. Сега, през зимата, рано се стъмва. След уроците, тича на язовира, докато съучениците му „дремят“ в кафенетата. В малкото свободно време младежът предпочита да е сред природата. Обича да ходи за риба, кара велосипед и често играе футбол в махалата.

Семейството му го подкрепя от началото на спортната му кариера. Особено майка му, която се вълнува за всяко негово състезание. Тя е шивачка, но обича спорта. А баща му е майстор в строителството, намерил е препитание чак  във Франция. Емирджан има и по-голяма сестра, тя пък живее в Холандия. Всички се радват на успехите му и се хвалят с неговите постижения.

Треньорът Янко Мандаджиев е доволен, че неговият състезател проявява завидно постоянство и не се е главозамаял от медалите. Надява се скоро да го види и в националния отбор при мъжете.

1 Отговор

  1. Митака каза:

    Браво на Янко и Емирджан, да продъжава да се бори. Сега започва трудното и интересното, в големият спорт.
    На Емирджан се пада да продължи да показва Кърджалийските кайакари на какво са способни. Пожелавам ми Олимпиада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.