cic la gi cách ghi sổ chi tiêu trong gia đình تداول الخيارات الثنائية số thẻ tín dụng ảo thẻ tín dụng không cần chứng minh thu nhập thẻ tín dụng chuyển khoản được không chơi quyền chọn nhị phân cách đầu tư vàng
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 2 Днес (194); 26/11 (200 ↑) ; 27/11 (205 ↑) ; 28/11 (213 ↑)

Милко Багдасаров и Юлия Чортленева от Кърджали участват в преговорите за коалиционно споразумение, дават предложения

Нов живот

 

Милко Багдасаров и Юлия Чортленева от Кърджали са сред участниците в  преговорите по тема „Образование“ между „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“.

Представителката на ИТН, която е преподавател в Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене, предложи мандатност на ръководните кадри в образованието. В някои училища има вечни директори и политическо влияние, посочи тя. Поиска кандидат директорите да се избират с публичен конкурс, родителите да знаят на кого поверяват децата си, договорът да не бъде с РУО-началник, а с министъра на образованието, а в РУО да има звено за одит за вече назначените. Експертът смята, че трябва да се увеличи извънкласната дейност и заяви, че учебните програми са на високо ниво и не съответстват на възрастта на децата, необходимо е да се променят в насока ограничаване на теоретичните знания, както и да се промени НВО за 4 клас да се промени. Тя иска да се намали броят учебници – до два учебника на предмет, ваучери за изявени спортисти и практически занимания.

Представителите на БСП поискаха мандатността на директорите и политическите назначения в образованието да отпаднат. Те отстояваха безплатни ясли и градини и безплатни учебници от 1 до 12 клас.

Милко Багдасаров постави въпроса за делегираните бюджети, въведени от БСП, но не посочи дали да се прави промяна с тях.

Служебният министър Николай Денков обобщи някои предложения, които ще бъдат обсъдени на нова среща – финансирането на системата на образованието и обвързването с БВП, както и учебният процес да започва първия понеделник на септември, за да има време за преговор за учениците. За повече свобода за учителите в преподаването се обединиха още преговарящите. Решено бе още НВО да остане – но ще се работи върху подобряване на начина на оценка, ще се обсъжда и дали може да се повтаря четвърти клас, но на сериозно експертно ниво.

Бъдещата коалицията реши да се създаде работна група за обсъждане на всички предложения с участието на всички парламентарни групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!