COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

Милко Багдасаров и Юлия Чортленева от Кърджали участват в преговорите за коалиционно споразумение, дават предложения

Нов живот

 

Милко Багдасаров и Юлия Чортленева от Кърджали са сред участниците в  преговорите по тема „Образование“ между „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“.

Представителката на ИТН, която е преподавател в Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене, предложи мандатност на ръководните кадри в образованието. В някои училища има вечни директори и политическо влияние, посочи тя. Поиска кандидат директорите да се избират с публичен конкурс, родителите да знаят на кого поверяват децата си, договорът да не бъде с РУО-началник, а с министъра на образованието, а в РУО да има звено за одит за вече назначените. Експертът смята, че трябва да се увеличи извънкласната дейност и заяви, че учебните програми са на високо ниво и не съответстват на възрастта на децата, необходимо е да се променят в насока ограничаване на теоретичните знания, както и да се промени НВО за 4 клас да се промени. Тя иска да се намали броят учебници – до два учебника на предмет, ваучери за изявени спортисти и практически занимания.

Представителите на БСП поискаха мандатността на директорите и политическите назначения в образованието да отпаднат. Те отстояваха безплатни ясли и градини и безплатни учебници от 1 до 12 клас.

Милко Багдасаров постави въпроса за делегираните бюджети, въведени от БСП, но не посочи дали да се прави промяна с тях.

Служебният министър Николай Денков обобщи някои предложения, които ще бъдат обсъдени на нова среща – финансирането на системата на образованието и обвързването с БВП, както и учебният процес да започва първия понеделник на септември, за да има време за преговор за учениците. За повече свобода за учителите в преподаването се обединиха още преговарящите. Решено бе още НВО да остане – но ще се работи върху подобряване на начина на оценка, ще се обсъжда и дали може да се повтаря четвърти клас, но на сериозно експертно ниво.

Бъдещата коалицията реши да се създаде работна група за обсъждане на всички предложения с участието на всички парламентарни групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.