COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (200); 30/11 (207 ↑) ; 01/12 (213 ↑) ; 02/12 (221 ↑)

Никола Чанев: Синята зона няма да реши проблема с паркирането, ще натовари финансово кърджалийци Бившият областен управител обвинява управляващите, че не осигуряват алтернативен транспорт

  • Местната власт не задължава новите кооперации да имат паркоместа

Валентина ИВАНОВА

Доскорошният областен управител на Кърджали Никола Чанев недоумява защо община Кърджали въвежда „Синя зона“ в централната градска част, без да има никаква готовност за това. Пред „Нов живот“ той аргументира мнението си с изискването да се осигури подходящ транспорт на работещите, които идват в града от кварталите и от близките населени места. Например, сутрин автобусите от „Гледка“ са на час и 40 минути. Как хората да се придвижат без автомобил?

Не може да не осигуриш на хората начин да стигат до работното си място с алтернативен транспорт, за да не идват с личните си автомобили. Не може да не осигуриш буферни паркинги за колите, пристигащи от селата и от региона, а да пускаш в действие „Синя зона“, възмущава се Чанев.

Ако кметът е решил да прави това, вероятно се интересува само от създаване на ново общинско дружество, където да намерят хранилка партийни активисти на ДПС. Според приетите параметри, новата фирма ще ползва приходите от такси само за заплати на служителите си. С две думи, гражданите си създават контролен органи и му плащат масрафа. Ефектът от цялата работа, че на тях ще им олекват джобовете, а в трафикът и паркирането в града няма да настъпи никакво облекчение, добавя бившият областен управител.

Никола Чанев обяснява, че не е против въвеждането на правила и такса за паркиране в центъра на града. Но само когато това се прави, за да се разтовари трафика. Сегашният вариант на Хасан Азис и общинските съветници предлага паркирането да продължи, ама да плащаме по 1 лев на час, обяснява Никола Чанев.

През 2019 година общинска администрация е проспала възможностите на европейска програма, по която е могла да закупи чисто нови автобуси и да управлява сама градския транспорт. Затова кърджалийци са „наказани“ да се возят в 50-годишните рейсове“.

Другият проблем, който е създаден от управляващото мнозинство на ДПС, е хаосът в презастрояването.

Защото вече 30 години кооперации никнат като гъби след дъжд с любезното съдействие на местната власт? Защо те не са обвързани с осигуряване на достатъчно паркоместа, пита се бившият областен управител на Кърджали.

В същото време всички виждат какво е състоянието на пътната настилка в обхвата на бъдещата „синя зона“. Хората си плащат данъците, искат хубави улици и тротоари, но не ги получават. С какви очи ще искат да натоварят още данъкоплатците?

 

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    ГЕРБ и ДПС уж бяха заедно особено на президентските избори пък след това започнаха нещо да се карат. Да не би нещо да става за пари ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.