ngân hàng vpbank cho vay tín chấp cicb.vn đầu tư nhị phân thẻ vay vietcredit đăng ký tài khoản ngân hàng vietcombank online quản lý chi tiêu cá nhân công ty bảo hiểm phá sản
COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (200); 30/11 (207 ↑) ; 01/12 (213 ↑) ; 02/12 (221 ↑)

Кърджалийци ще доплащат местни данъци за 2020 и 2021 година Който ги внесе до края на годината няма да плаща лихва, ще ползва 5 процента отстъпка

Общината изпълнява решение на Върховния административен съд

Валери НЕДЯЛКОВ

През последните дни и седмици една от актуалните теми сред жителите на община Кърджали са допълнителните плащания, които се налага да внесат в „Местни данъци и такси“. Те не са по прищявка на общината, а по решение на Върховния административен съд, което общината трябва да изпълни, каза на пресконференция кметът д-р инж. Хасан Азис. По думите му това не е приятно, както за жителите, така и за ръководството на общината.

Розен Иванов, старши юрисконсулт в общината, разясни защо се е стигнало до тази ситуация и защо се налага допълнително плащане на данъци. С решение на Общинския съвет от 23 декември 2019 г. е била определена такса битови отпадъци за 2020 г. Това решение е оспорено от областния управител и образувано административно дело в Административен съд Кърджали. С решение от юли 2020 г. той отменя решението на Общинския съвет за размера на такса битови отпадъци за 2020 г. Общинският съвет обжалва решението на Административен съд Кърджали във Върховния административен съд. С решение от март 2021 г. той отменя решението на Административен съд Кърджали. Във връзка с това остава действащо решението, прието от Общинския съвет на 23 декември 2019 г. Общината трябва да го изпълни, като събере сумите за довнасяне за такса битови отпадъци за 2020 и 2021 г.

С решение на Общинския съвет са опростени лихвите върху сумите за довнасяне. Също се дава възможност на гражданите при довнасяне на такса битови отпадъци да се възползват от 5 % отстъпка.

На 23 декември 2019 г. Общинския съвет е приел и решение за изменение на Наредбата за определяне размера на местни данъци и такси на територията на община Кърджали в частите Данък недвижими имоти, Данък МПС, Туристически данък и Данък придобиване. Областният управител също е оспорил и това решение на Общинския съвет. Образувано е дело в Административен съд Кърджали, който отменя решението на Общинския съвет за изменение на Наредбата. Общинският съвет е обжалвал решението на Административен съд Кърджали пред Върховния административен съд, който с решение от август 2021 г. обезсилва решението на Административен съд Кърджали. Така решението на Общинския съвет от 23 декември 2019 г. за изменение на Наредбата за определяне размера на местни данъци и такси влиза в сила от 1 януари 2020 г. Общината трябва да го изпълни. Разликата от стария данък и новите данъци за недвижими имоти, МПС, прехвърляне на недвижимо имущество, туристическия данък трябва да бъдат платени съгласно решението на Общинския съвет от декември 2019 г. Трябва да се събере разликата за 2020 и 2021 г.

Общинският съвет е взел решение при довнасяне на данъците до края на декември 2021 г. гражданите да ползват 5-процента отстъпка и да се плаща само главница.

Ако областният управител не беше оспорил решенията на Общинския съвет гражданите плавно щяха да си плащат данъците за 2020 и 2021 г., каза Розен Иванов.

За апартамент 60 кв. метра в центъра на града доплащането за двете години ще бъде общо 44,15 лв., за апартамент 98 км. метра в центъра – 76,56 лв., за апартамент 60 кв. м във „Възрожденци“ – 39,94 лв., за апартамент 113 кв. м във „Възрожденци“ – 76,50 лв. За къща в кв. „Студен кладенец“ и „Байкал“ от 110 кв. м с двор от 220 кв. м – 73 лв. без петте процента отстъпка, уточни зам.-кметът Тунджай Шюкрю.

Очаква се приходите от доплащане на данъците да бъдат около милион и половина лева.

Искам да се обърна към моите съграждани и да им кажа, че това доплащане в края на тази година в никакъв случай не е по вина на общинската администрация и на Общинския съвет. Доплащането е на база съдебно решение. През последните години община Кърджали и областната администрация, за съжаление, бяхме в институционална война. Имал съм десетки случаи, в които призоваха институциите да бъдем диалогични, да работим в интерес на хората. Областният управител, представител на държавата в лицето на Никола Чанев, водеше битка с нас, заяви д-р инж. Хасан Азис.

С решение на Общинския съвет, в интерес на гражданите, ние сме премахнали лихвата, която хората бяха длъжни да платят, която в рамките на 100 лева е 15 лева. Също с решение на Общинския съвет сме дали възможност гражданите да се възползват от петте процента отстъпка при плащане до края на годината. Тези доплащания са на базата на тези битки, които се водеха от бившия областен управител Никола Чанев. Спестените пари от сто лева на жителите на Кърджали, с които Никола Чанев се хвалеше, сега те са наказание за тях. Не го казвам с лошо чувство, явно това е коледният подарък на Никола Чанев. От битката между институциите страдат хората, каза още кметът.

5 коментара

 1. Анонимен каза:

  От поместеното по-горе,ми става ясно,че „коледният подарък“ ни го поднася кмета а не Чанев!От битката „вижте кой съм“ си патят всички Кърджалийци! А това,че парите на Общината се харчат като от „джипката“ на Бившия, трябва да се занимават компетентните органи!

 2. анонимен каза:

  Кърджалийци са най големите балами.

 3. анонимен каза:

  Аферим се казва на това! Някакво неудобство?

 4. Пурко каза:

  А кой е предложил и приел по-високите данъци.?На мен не са ми нужни измишльотините на общината с глупавите изпълнения по разни паркове.Раздават си парцели,застрояват всичко,дори и зелени площи,а места за паркиране няма,но ще въвеждаме синя зона и паяци.Некадърници.Първо осигуряваш условия и после ,който не спазва-глоба.В крайните квартали е тъмна Индия.Светкат лампите преди избори за една седмица и край.За улиците да не говорим.И въз основа на какви по-добри показатели вдигате данъците на хората,като знаете,че града е най-беден и същевременно най-скъп във всичко.Некадърници.

 5. Анонимен каза:

  Да си припомним за преминалите парламентарни и президентски избори как гр.Кърджали беше окичен с всевъзможни партийни лозунги и билбордове по дървета, автобусни спирки и къде ли не от двете най-големи партии ГЕРБ и ДПС и с какъв голям мерак дружно искаха да поемат управлението на страната. И накрая какво стана ядоха пердаха от останалата част избиратели от народа. Та тези пари дето ги похарчиха почти за няма нищо нали сега трябва да ги избиват от народа. Едни биха тъпаните, но други обраха и ще обират парсата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.