COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (456); 28/01 (482 ↑) ; 29/01 (520 ↑) ; 30/01 (561 ↑)

Петокласници от „Славейков“ приеха предизвикателството да напишат авторски приказки Мотивира ги срещата с авторката на детска литература Божидара Ангелова

Теодора ТЕНЕВА
Възпитаниците на госпожите Николина Мавродиева и Радиана Христова от петите класове на СУ „П.Р.Славейков“ – Кърджали, имаха среща с авторката на детски приказки Божидара Ангелова-Леля Приказка. Темата на открития урок бе „Как се пише приказка“, като тя е част от учебната програма за тази възраст.
Целта на открития урок бе обучение на децата да съчиняват авторски текст със сюжет, герои и поуки, формулирани от подрастващите, както и за обогатяване на езиковата им култура.
Както винаги Леля Приказка по забавен начин разкри „тайната рецепта“ как се пишат интересни приказки и предизвика малчуганите да влязат в ролята на автори. Много въпроси ѝ зададоха момчетата и момичетата. Беше им любопитно кога госпожа Ангелова е започнала да пише за деца и как тя измисля своите приказни истории. Тя им сподели някои тънкости при създаването на текст за приказна история, разкри им етапите в изграждането на сюжета, нужна ли е кулминация, как се измисля заглавие, как се прави редакция на текста и други съвети. Показа им също как човек може да си играе с думите и да се забавлява.
Интерес предизвикаха нейните издадени до момента книги и особено стихосбирката с визуална поезия. Вдъхновени от срещата, учениците приеха предизвикателството да развихрят фантазията си и да напишат свои авторски приказки, които да оформят в книжки. Обещаха, че при следващата среща с авторката, те ще ѝ прочетат своите творби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.