COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (288); 22/01 (298 ↑) ; 23/01 (318 ↑) ; 24/01 (338 ↑)

Успокоение от РЮА: „Омикрон“ не е чак толкова опасен

Новият щам на коронавируса „Омикрон“ не е толкова опасен за хората, както първоначално смятаха някои експерти, тъй като не причинява тежки форми на заболяването, заяви в Претория изпълнителният директор на Националния институт по инфекциозни болести на Република Южна Африка (РЮА) Адриан Пюрен.
Рязкото увеличение на броя на новите случаи на Covid-19 в Република Южна Африка през последните няколко седмици, причинено от появата на щама „Омикрон“, не доведе до значително увеличение на броя на хоспитализираните с коронавирус“, каза той днес по местния телевизионен канал eNCA.
“В Южна Африка смъртността от Covid-19 също остава на ниско ниво от месец. През последното денонощие са починали осем души”, обясни Пюрен.
Сега в болниците в Южна Африка, която се превърна в световен епицентър за разпространение на щама „Омикрон“, има 2229 души с диагноза Covid-19. През изминалото денонощие броят на случаите на коронавирус в страната е 3220, а са извършени 34 880 PCR теста, като делът на положителните достига 9,2%.
В Южна Африка лекарите посочиха възрастта на най-уязвимите хора към новия щам на коронавируса „Омикрон“. Както се оказа, това са млади хора на възраст между 20 и малко над 30 години.
Първите и основни признаци на инфекция с новия щам на коронавируса „Омикрон“ се изразяват в силна умора и главоболие, докато по-рядко се появяват температура или болки в гърлото. Това съобщи председателят на Южноафриканската медицинска асоциация Анжелик Кутзе.

У НАС

Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион. Днес от Националния център по заразни и паразитни болести излязоха с официално съобщение за новия вариант. „Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56), са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат за повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка“, посочиха оттам.

„Новият вариант на COVID-19 – Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ“, коментирапред Нова телевизия проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването. По думите ѝ засегнати са предимно млади хора и неваксинирани. „Знаем, че има над 50 мутации. Част от тях ги знаем от Делта и Алфа вариантите. Знаем какво могат да причинят тези мутации“, каза проф. Аргирова. Тя предположи, че ваксинираните ще са достатъчно предпазени. „Една част от мутациите са характерни и при предишни варианти и ваксините вече действат срещу тях. Но е възможно да не е на 100% това действие, което е нормално“, каза още тя.

ОПИТ ЗА ОГРАНИЧЕНИЕ

В опит да спрат разпространението новия вариант на коронавируса редица страни по света ограничиха движението и полетите от и до Южна Африка. Сред тях са Израел, Гърция, Великобритания, Катар, САЩ, Швейцария и др. Израел първи в света въведоха забрана за влизане на чужденци, считано от 00.00 часа на 29 ноември 2021 г. Забраната за влизане на чужденци е за следващите 14 дни.
Въпреки това новият вариант вече е разпространен на повечето континенти. В Европа той е регистриран в Германия, Чехия, Италия, Великобритани, Белгия, Дания и др. В Нидерландия 61 пътника дадоха положителен резултат за Covid след пристигане от Южна Африка, като 13 от тях заразени с Омикрон. Австралия също регистрира първите два случая на заразени с новия вариант на вируса. Такъв е открит още в Египет и Малави.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.