COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (486); 29/01 (524 ↑) ; 30/01 (566 ↑) ; 31/01 (612 ↑)

50% от треньорските смени у нас са дело само на два клуба "Арда" и "ЦСКА 1948" са рекордьори по освободени наставници този сезон, а Илиан Илиев - по най-дълъг престой на поста

Клишето „Треньорският пост е най-ветровитият във футбола“ е колкото изтъркано от употреба, толкова и вярно. Поне за Първа лига. Изминали са 15 кръга, първата фаза от българското първенство едва е преполовена, а се оказва, че вече са извършени 10 треньорски смени. Чисто статистически това означава, че на по-малко от два кръга у нас се извършва промяна при наставниците в елитните ни клубове.

Най-интересното обаче е, че два отбора се открояват като лидери в негласната класация за сменени треньори. „Арда“ и „ЦСКА 1948“ са извършили общо пет промени (или 50% от общия брой за сезон 2021/22 до момента). Тимът от Кърджали държи първото място, тъй като назначеният на 12 ноември сърбин Славко Матич става четвъртият, който води „Арда“ този сезон.

В началото позицията се заемаше от най-успешния наставник в историята на клуба – Николай Киров. На 3 септември обаче той изненадващо напусна, за да поеме „ЦСКА 1948“. Само три дни по-късно „Арда“ обяви новия си треньор – Димитър Димитров-Херо. Последният обаче се задържа на поста по-малко от 24 часа и напусна заради сериозни семейни причини.

И така на 7 септември помощникът на Димитров – Георги Чиликов, стана третият, водил „Арда“ през сезона. Оказа се обаче не и последен. Защото на 9 ноември дойде изненадващата новина, че Чиликов е освободен въпреки нелошите резултати, особено в последните си мачове.

Като се спомена за преминаването на Киров от „Арда“ в „ЦСКА 1948“, трябва да се спомене, че той стана третият треньор, който води столичния тим от началото на сезона, след Тодор Киселичков и Мирослав Миндев. Впрочем, след влизането си в елита през лятото на 2020 г. „ЦСКА 1948“ стана и отборът, сменил най-много треньори в рамките на сезон 2020/21.

Общо шестима специалисти водиха тима в рамките на един шампионат – първо бе Красимир Балъков, след това той отстъпи треньорските функции на Йордан Юруков и стана само главен мениджър. Последва смяна на Юруков с Красимир Петров. След изгонването на последния за един мач функциите изпълняваше Атанас Борносузов, преди да дойде Росен Кирилов, който обаче се задържа само 3 мача, преди позицията да заеме помощникът му Киселичков, под чието ръководство тимът завърши дебютния си сезон в елита.

Останалите 5 смени през настоящото първенство са направени в 4 клуба. „Левски“ в началото бе воден от Живко Миланов, след чиято оставка за един мач временен наставник бе Тодор Симов, преди на „Герена“ да се върне Станимир Стоилов.

В другите три клуба смените са по една – Стойчо Младенов дойде в „ЦСКА-София“ още след I кръг на мястото на Любослав Пенев, който пък по-късно смени Антони Здравков в „Царско село“. А на 3 октомври „Лудогорец“ съобщи на Валдас Дамбраускас, че повече няма да се нуждае от него, и в момента и.д. наставник за пореден път е Станислав Генчев. Преди да бъде направено ново назначение в Разград.

ПРИЧИНИ

Въпреки бързото темпо на смени „Арда“ и „ЦСКА 1948“ не може да бъдат поставени под един знаменател. При столичния клуб фактът, че 9 треньори са заемали поста от лятото на 2020 г. насам, се дължи най-вече на острата амбициозност на ръководството, която обаче до момента не кореспондира още с достатъчно добри резултати.

При „Арда“ смените са по разнообразни причини – оферта (Н. Киров), лични (Д. Димитров) и (може би) колеблива игра при Чиликов. Последният публично недоумяваше: „Аз нямам категоричен за себе си отговор (б. р. – защо е освободен). Не е приятно, защото е изненадващо, но във футбола е така. След това ревем защо футболът ни е на такова дередже. Това е една от причините да сме в това състояние.“

НА ДРУГИЯ ПОЛЮС

На фона на тези кадрувания трябва да се споменат и „бетонираните“ треньори сред останалите 8 клуба в Първа лига. Безспорният рекордьор сред настоящите треньори е Илиан Илиев, който се завърна начело на „Черно море“ на 28 декември 2017 г. и оттогава е несменяем. Следва го северноирландецът Уорън Фийни, който оглави „Пирин“ през ноември 2019 г., вкара го това лято в Първа лига и оцелява засега – в добро и лошо за отбора.

Източник: СЕГА
Снимка: ПФК АРДА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.