COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (308); 23/01 (324 ↑) ; 24/01 (347 ↑) ; 25/01 (371 ↑)

Гешев жегна Кирил Петков с подалия оставка канцлер Курц Главният прокурор смята, че му искат оставката, защото много работи

Главният прокурор Иван Гешев предупреди, че у нас има хора, които считат, че са напълно недосегаеми, като законите важат за обикновените граждани, но не и за тях, тъй като се възприемат като каста богоизбрани в Древен Рим. „Прокуратурата ще продължи стриктно да спазва законите и конституцията на страната и ще се старае България да е правова държава, а не Древният Рим за шепа богоизбрани“, закани се главният прокурор в интервю за „24 часа“.

На въпрос дали ще си подаде оставката, както поиска лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, Гешев отговори, че политиците настояват за неговото оттегляне, защото прокуратурата си върши добре работата. „Щеше да е притеснително, ако ме хвалеха. Смисълът на разделението на властите е съдебната власт и прокуратурата да нямат нищо общо с другите власти и в частност политиците“, коментира той.

По негови думи България „трябва да извърви още дълъг път, за да стане истинска правова европейска държава, защото „там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер“. Гешев не уточни за кого говори, но най-вероятно коментарът му касае спрягания за следващ премиер Кирил Петков. Той обаче все още не е разследван от държавното обвинение, а има образувана проверка по Закона за съдебната власт за подаване на декларация с невярно съдържание. Става дума за документа, който Кирил Петков подава на 4 април пред президента, в който твърди, че е само български гражданин.

Гешев увери, че държавното обвинение като част от правоохранителната система, е готово да участва в разговори за промени и реформи, „но такива, които са в интерес българското общество и при спазване на ангажиментите, които сме поели като държава пред Европейския съюз“.

„Противоречи на каквито и да е базови европейски стандарти да се правят конституционни промени „за“ или „против“ дадена институция и „за“ или „против“ определена личност. За мен е странно как се говори за върховенство на закона, а се пропагандират идеи, които са в явно противоречие със задължителната практика на Конституционния съд, както и основополагащи конституционни и правни принципи“, коментира Гешев.

Главният прокурор изрази надежда, че българските институции няма да се занимават с лични вендета и войни, а ще работят заедно за решаването на реалните проблеми – „зараждащате се организирана престъпност от нива преди 2006 г., битовата престъпност, кражбите на МПС, домовите кражби, телефонните измами“.

Източник: segabg.com

1 Отговор

  1. ХХХ каза:

    Абсолютно е прав за паралелната държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.