COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (249); 20/01 (247 ↑) ; 21/01 (258 ↑) ; 22/01 (270 ↑)

Кърджалийският хуморист Христо Станчев отпразнува своя 70 годишен юбилей

Лили ПЕТРОВА

Христо Станчев е роден е на 17. 12. 1951 г. След успешното завършване на забавачка и първи клас, овладява българската и руската класическа литература и език. Започва творческия си път като редактор на студентския вестник ,,Младежки жар”, десетки години е главен редактор на вестник ,,Родопски строител”, окръжен кореспондент на вестниците ,, Строител”, ,,Техническо дело”, списание ,,Български профсъюзи”, а след така наречената демокрация е главен редактор на най-тиражния хумористичен вестник в страната ,,Усмивка” с месечно приложение за детски хумор – издание на меценат, останал за малко в Кърджали – цял живот…
Работил е главно в Строително-монтажния комбинат, Окръжния съвет на научно-техническите съюзи, Окръжния съвет на Българските профсъюзи, Булгартабак. Носител е на престижни награди за разследваща журналистика, за литературно есе, посветено на Йовков, от национални конкурси за сатирична проза. Има картотекирани 1987 публикации, от които 187 фейлетона.
Редица публикации като ,,Нов фискален прочит”, ,,Партизани в гора под аренда”, ,,Феноменът щастлива овца”, ,,Среща с Диоген”, ,,Доктрина за свободата”, ,,Член на партия за един ден”, ,,Обмяната на веществата- нарушена”, ,,Чашата на Сократ – в пленарна зала” дълго време са били номинирани от свободния столичен печат с най- високата награда – категоричен или мълчалив отказ за публикация. Председател е на областната структура на Конфедерацията на българските писатели.
За мястото на България в международния слугинаж, по обясними причини категорично е отхвърлена художествената му концепция новият герб на България да възприеме геополитическата визия – разпъната овча кожа от курбан с хералдическа индикация – два кръстосани черпака, както и проекта „Господине + Другарю = Господарю!”
Електронен носител с фейлетони на Христо Станчев е занесен в българската база на остров Ливингстън, Южния полюс от експедицията, ръководена от проф. Христо Пимпирев.
Народът ни е много тъжен и угрижен, казва той, затова хуморът има голямо място в неговия живот. Чрез хумора човек достига до отговорите на много сериозни въпроси по един нетрадиционен, парадоксален начин. Той е начин да направим най-напред оценка на морала си и няма нищо по-смело от това да осмееш собствените си отрицателни качества. И така да намериш кореспонденция с читателя.
Да е жив и здрав и да не загубва чувството си за хумор!

3 Отговори

  1. Николай Павлов каза:

    Честит рожден ден, Христо! Напред и нагоре!

  2. Анонимен каза:

    ЧРД Г-Н СТАНЧЕВ

  3. Руси Русев каза:

    Честит рожден ден Христо! ?Бъди жив и здрав и винаги творчески настроен! И …. не забравяй да разходиш кучето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.