COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 2 Днес (156); 17/08 (142 ↓) ; 18/08 (130 ↓) ; 19/08 (118 ↓)

Милко Багдасаров: И 2021 година общинските съветници на БСП в Кърджали отстояваха вижданията на гражданите

 • Групата на социалистите е конструктивна опозиция, смята нейният председател

Въпросите зададе Валентина ИВАНОВА

 • Г-н Багдасаров, в края на 2021 година как определяте участието на групата съветници от БСП в местния парламент на Кърджали?
 • Приоритет в работата на общинските съветници от БСП в региона е открития  диалог с гражданите и решаването на поставените от тях проблеми. Малцинството на групата в местния парламент на Кърджали определя нейната опозиционна роля и в този местен парламент, социалистите отново са активни, конструктивни, аргументирани при поставяне на своите позиции или  решения  по определени теми в заседанията на Общинския съвет. Независимо, че голям процент от сигналите получават по своите електронни пощи, чрез социалната мрежа, по време на индивидуалните си срещи с граждани , те имат  и постоянна приемна  всяка сряда от 17:00 – 18:30 часа в  клуб „Червеното”. За този период през централата са преминали десетки кърджалийци поставили свои питания, виждания  по лични и социални теми, търсещи решения по наболели проблеми.
 • Какви са конкретните въпроси, които вашата група повдигна през този период?
 • Десетки са отправените питания към кмета на Община Кърджали. По-важните от тях, които мога да спомена са относно контрола от страна на общината при проявите на вандализъм, унищожаване и рушене на общинска собственост на територията на Община Кърджали, включваща зеленина, пейки, кошчета за боклук, осветителни тела и др.Ние повдигнахме въпроса за належащо откриване на денонощна аптека в града, за обновяване и функциониране на неработещите шадравани и фонтани, многобройните чешмички, част от тях превърнали се в кошчета за смет, „Лирата на Орфей“, фонтана в градинката пред Дома на културата , фонтаните в  новия парк „Арпезос-Север“ , пред паметника на Васил Левски, на централния площад в града. Взехме отношение по въпросите за реставриране и  намиране на нови местоположения на  многото културни паметници в града, като  плочи по разпадащи се мазилки на стени от сгради, бюст паметници  на поети, общественици, метални фигури и други. Днес  много от тях са напукани, обрасли с треви и труднодостъпни.След сигнали на граждани запознахме общинския съвет с желанието на живущите в комплекс. „Младост“ за  изграждане на обезопасена детска площадка  с необходимите съвременни съоръжения, безопасни за малките жители на квартала. Поискахме информация за състоянието и облика на детските площадки по квартали.

  Изложихме жалбите на живущи във „Веселчане“ за неподдържани тротоари из целия квартал, както и за отсичане на многогодишни дървета  в община Кърджали, както и за състоянието на попската градинка.

  Съветниците от БСП многократно повдигаха въпроса за чистотата в града и подмяната на амортизираните варели и            контейнери и за  техническото състояние на сметосъбиращите камиони в община Кърджали.

Алармирахме за състоянието на художествената галерия и забавянето на неотложния й ремонт.

 • Освен отправени питания, ангажирахте ли се с предложения, които да доведат до решаването на определени проблеми в общината?
 • Разбира се през годината сме правили много предложения. Друг е въпросът дали са били приети и дали след тях са последвали някакви действия от страна на администрацията. Преди изготвянето на бюджета социалистите представиха на кмета на общината доклад със снимков материал със заложени конкретни дейности с прогнозни финансови параметри,за градска инфраструктура, ремонт на улици и тротоари: /натоварени пътни артерии/, рехабилитация на инфраструктурата на съществуващата индустриална зона, образователна и спортна инфраструктура, чиста околна среда, здравеопазване, социална политика и действия насочени към подпомагане на социално слабите и пенсионерите.Един от важните въпроси, които искахме да се реши, беше поставяне на пътен светофар в квартал „Байкал“.

  Групата съветници предложихме допълнителен пакет  от антикризисни мерки, свързани с пандемията, в различни направления с цел подкрепа на гражданите и бизнеса в нашата община, които да бъдат заложени в бюджета.

  Имаме направено предложение за отпускане на  финансова еднократна помощ за новородено и осиновено дете. Направихме предложение Комисията по законност да изготви проект за Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено  или осиновено дете на територията на община Кърджали  и го предложи на Общинския съвет за гласуване.Държим в него да залегне система от критерии внимателно обсъдени и предложени от комисиите. За съжаление до този момент няма развитие.

  Определено може да се каже, че въпреки невъзможността за прокарване на собствени решения без съгласието на ДПС, ние показахме позиция, която определено отговаря на вижданията на по-голяма част от хората в нашата община.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!