COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 2 Днес (156); 17/08 (142 ↓) ; 18/08 (130 ↓) ; 19/08 (118 ↓)

Гроздан Колев: Предложенията на ГЕРБ в общинския съвет на Кърджали не се приемат, мнозинството налага своите виждания Стилът в местния парламент през 2021 година е сходен с предишните

Валентина ИВАНОВА

Групата общински съветници от Политическа партия ГЕРБ в местния парламент на Кърджали изпращат 2021 година с чувство на неудовлетворение. Като част от опозиция те участваха активно в дейността на общинския съвет, правиха своите предложения, защитаваха интересите на жителите на общината, но мнозинството на ДПС почти винаги пренебрегваше идеите им и не ги приемаше или ги гласуваше със „За“, но те никога не бяха реализирани от администрацията.

Многогодишният опит на ГЕРБ сочи, че дори бюджетът не следва нуждите на гражданите и не обслужва проблемите на града, смята председателят на групата Гроздан Колев. Затова и той, и съпартийците му не одобриха бюджета, не приеха и отчета на бюджета от предишната година, представен от кмета Хасан Азис.

2021 беше близка по звучене с предходните що се касае до работата на местния парламент. Стремежът на групата съветници на ГЕРБ беше свързан с подобряване на живота на жителите, с решаването на проблеми и нужди. Едно от предложенията на нашата група бе за изготвяне на иновативно мобилно приложение с регистър на детските площадки. То би могло да насочва гости на града към местата за отдих, да създаде една допълнителна палитра към онази част от рекламирането на туристическите дадености на Кърджали. Такова нещо няма в нито една община в България. За съжаление предложението не беше прието на заседанието на общинския съвет.

Многократно съветниците на ГЕРБ са отправяли питания за качеството на услугата „Сметосъбиране и сметоизвозване“. Направили са предложения, подсказани от гражданите, да бъдат открити повече раздавателни пунктове на Детска млечна кухня. Единствената е в центъра на града и това затруднява от години младите семейства в кварталите. Въпреки фактическата необходимост, мнозинството на ДПС не е възприело и това предложение на групата на ГЕРБ.

Реагирахме остро, както през 2021 година, така и преди това, срещу стремежа да се реализира по- високо застрояване в града, особено в квартали с еднофамилни жилищни сгради с прилежащи зелени площи около тях. Такива случаи имаше в „Студен кладенец“ и в други квартали, но в „Байкал“ недоволството на гражданите се изрази в протести през юни месец при внасянето на предложение за промяна в градоустройствения план. По този казус засега няма допълнителни действия, няма и планирано обществено обсъждане, добавя Гроздан Колев.

Граждани са алармирали съветниците за наболели проблеми като неработещи канализации в квартал „Гледка“ и други нерешени с месеци проблеми, и те са ги внесли на сесия.

Истинска битка срещу застрояването на действаща детска площадка със съоръжения в кв. „Студен кладенец“ проведоха съветниците на ГЕРБ заедно със заинтересованите граждани. С модерна геодезическа апаратура специалисти заснемат терена, за да докажат в общинския съвет точното място  и така площадката оцеля. Дълго време настоявахме да се реновира пространството около блок „Стара планина“, един от най-големите в града.

Подходът към него е осеян с дупки, но нищо не се направи, възмущава председателят на  групата на ГЕРБ.

Поставяли са многократно въпроса за изграждане на паркинги и система от велоалеи, ремонт на тротоари. Дори посочили места в града, където тротоарите са напълно унищожени. Такива има и пред училище „Климент Охридски“ и на други места, където плочките липсват, а на тяхно място има купища смет и за гражданите е абсолютно невъзможно да преминават оттам.  Маркировка на уличното платно изчезва две седмици след като бъде положена, повдигали са и въпроса да се ползват по-трайни бои. Често са искали и по-качествено поддръжка на парковете.

Формално предложенията на съветниците от ГЕРБ се обсъждат на сесиите, но не се приемат, защото мнозинството противодейства и налага своите виждания. Ако пък някое се приема, след това администрацията не го изпълнява, така обобщава дейността на общинския съвет Гроздан Колев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!