COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (288); 22/01 (298 ↑) ; 23/01 (318 ↑) ; 24/01 (338 ↑)

Социалният министър: Минамалната работна заплата скача

Средното увеличение на пенсиите от 25-ти декември е 12,5% или около 65 лв. на пенсионер. Това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.
Той уточни, че за всеки пенсионер увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малко средства, отколкото получаваха с ковид-добавката от 120 лв. през изминалата година.
„Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. И ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще коригираме този проблем“, каза социалният министър.
От 25-ти декември 2021г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300лв. на 370 лв. След повишението около 50% от пенсионерите остават на минимална пенсия, коментира Георги Гьоков.
До юни е осигурена и ковид добавка по 60 лв. След това трябва да се търси решение как парите на възрастните да не намалеят със спирането на добавката, изтъкна социалният министър.
В „Денят започва“ Георги Гьоков се обяви за отпадането на тавана на пенсиите или поне за драстичното му повишение. Това обаче няма как да се случи тази година, поясни той. След последното повишение на пенсиите около 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е справедливо спрямо тях, изтъкна социалният министър.
Гьоков ще настоява таванът на пенсиите да вдига заедно с максималния осигурителен доход.
Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко.
Според Гьоков минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средното възнаграждение в страната.
Той напомни, че до половин година се очаква да е готова нова директива на Европейския съюз, която да уеднакви механизма за определяне на минималната работна заплата.
С изготвянето на бюджета социалният министър ще настоява майчинството за втората година от отглеждането на детето да се изравни с минималната работна заплата без да е формално обвързано с нея.
Георги Гьоков изрази надежда, че бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно до края на февруари.
Социалният министър изтъкна още, че в момента безработицата е на рекордно ниско ниво от 4,6%. В секторите, засегнати пряко от ковид кризата обаче, тя е много висока като в някои сфери достига до 30%.

3 Отговори

  1. Сато каза:

    Ниска безработица??? И те го знаят 60%отмладите са в чужбина. Те не се регистрират. И излиза че безработицата(59-60 годишни) те са се регистрирали. Правят ни на будали.

  2. Анонимен каза:

    noi, socialnoto i trudovoto ministerstvo sa offshorni spekulanti maroderi.

  3. Димка каза:

    32 увеличение+,60 ковит добавка не са120 лв.Защо лъжете хората?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.