COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 2 Днес (156); 17/08 (142 ↓) ; 18/08 (130 ↓) ; 19/08 (118 ↓)

„Дъщеря на съдбата“ на Исабел Алиенде е най-четената книга в регионалната библиотека в Кърджали Децата най-често са посягали към „Клубът на мъфините“ на Катя Алекс

Валентина ИВАНОВА

Заетата литература в Детския  отдел на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ в Кърджали бележи малък ръст през 2021 година спрямо предишната. От 4418 взетите книги са се увеличили на 4537. Нараства интересът при малките читатели – нови 200 деца са влезли за първи път в библиотеката. Така регистрираните любители на книгите са достигнали 646.

Пенсионираната учителка Йорданка Сарафова и третокласничката Бахар Емин са читатели на 2021 година

Вероятно заради пандемията и повече възрастни читатели са се отдали на любовта си към книгите. През миналата година 857 души са заели 26 184 библиотечни единици. През 2020 читателите са били 719 и са прочели 22476 книги от фонда.
Броят на читателите и книги се отчита в електронната системата за обслужване на гражданите.
Сред любимите автори на кърджалийци са Джефри Арчър, Даниел Стийл, Дейвид Балдачи и Стивън Кинг. Децата предпочитат Рик Риърдън, Джеф Кини, Алекси Дормал и Джим Бентън.

През юни 2021 година президентът Георги Първанов представи своята книга в библиотеката

„Дъщеря на съдбата“ на Исабел Алиенде, „Скрити огньове“ на Сандра Браун и „Целуни момичетата и ги накарай да плачат“ на Мери Хигинс Кларк са най-четени през 2021 година.
Малките читатели най-често са посягали към „Клубът на мъфините“ на Катя Алекс, „Майнкрафт за начинаещи“ и „Излет до морето“ на Алекси Дормал, историите за „Питър Пан“ и „Пинокио“.
Наред с това библиотеката е била полезна на учениците. На нейните рафтове те откриват всички книги от препоръчителните списъци  със задължителна литература като „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Разкази“ на Йордан Йовков, „Малкият принц“ на Екзюпер и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!