COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (18); 29/05 (13 ↓) ; 30/05 (10 ↓) ; 31/05 (6 ↓)

Кирил Петков и Димитър Ковачевски: Решени сме скоростта, с която се движим, да бъде висока

Решени сме скоростта, с която се движим да бъде висока, заяви българският премиер Кирил Петков на съвместната пресконференция с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски.

На 25 януари ще има съвместно заседание на двете правителства, изтъкнаха и двамата премиери.

Кирил Петков посочи, че всяка седмица ще заседава някоя от работните групи, за да разберат двата народа, че отношенията се сближават.

Според Кирил Петков „добросъседството ще се измерва в реално постигнати стъпки и резултати.“

„Днес имахме много добър и приятелски разговор. Искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща”, каза още Кирил Петков.

В изявлението си северномакедонският премиер Ковачевски подчерта, че ще се отвори нов ГКПП – Клепало, което ще способства за развитието на връзките между двата народа, които Ковачевски норече „близки съседни народи“.

Ковачевски започна изказването като нарече Петков приятел и заяви, че той винаги ще е сред приятели в РСМ. Северномакедонският премиер заяви, че ще се използва нова енергия между страните, след като има нови правителства.

„30 години след признаването на Македония имаме нов прозорец за диалог.“ България ще използва късото и дългото име – Република Северна Македония и Северна Македония, а международните институции ще бъдат уведомени с нота за това.

Северномакедонският премиер не вижда проблем с „македонския език“, защото България е признала Македония заедно с нейната Конституция. Историята ще е на втори план, на преден план ще е изграждането на добри отношения, както и постигане на договор с България и първи стъпки за членството ни в ЕС, коментира Ковачевски.
Членовете на историческите комисии ще съобщават какво е договорено, като това няма да е връщане в миналото, а поглед към бъдещето. На неизяснените и спортни въпроси ще им се даде повече време за работа, обявиха министър-председателите.

Петков обяви, че е горд, че първи сме признали независимостта на Северна Македония. Уважаваме всички самоопределения в РСМ, каза още той.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!