COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (18); 29/05 (13 ↓) ; 30/05 (10 ↓) ; 31/05 (6 ↓)

Радев и Йотова полагат клетва на тържествена церемония в НС в сряда.

Президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари. Това ще се случи на тържествена церемония от 10 ч.

Ще бъде прочетено решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България.

След това двамата ще положат клетва пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

След церемонията в Народното събрание в 11 ч. патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Румен Радев и Илияна Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност.

Патриархът ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ.

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, Министерският съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на Република България и председатели на Народното събрание. Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

Припомняме, че Радев и Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година. На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели, като избирателната активност бе рекордно ниска – само 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733 791.

На 19 януари Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва като президент и вицепрезидент за втори път, тъй като бяха избрани за втори пореден мандат.

На същата дата през 2017 г. Радев положи клетва пред Народното събрание като петият президент на България. Заедно с него това направи и вицето му Илияна Йотова.

Тогава председателят на НС Цецка Цачева поздрави депутатите и обяви регистрация, която потвърди и без това очевидния кворум – залата беше пълна. Присъстваше целият кабинет на тогавашния министър-председател Бойко Борисов, както и чужди дипломатически представители.

„Заклевам се в името на Република България, да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да следвам интересите на народа“, произнесе Радев, а залата му отговори с овации.

След това президентът сложи подписа си на клетвения лист.

Същата процедура след него изпълни и Илияна Йотова.

След това всички станаха на крака за химните на страната и ЕС.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!