COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (18); 29/05 (13 ↓) ; 30/05 (10 ↓) ; 31/05 (6 ↓)

Руши се „Изворът на Белоногата“ край Харманли, пишат на министъра на културата

Нов живот

Светлана Николова, общественик и творец от Харманли, е изпратила писмо до министъра на културата, за да информира за рушащата се от години недвижима историческа ценност с категория „национално значение „Изворът на Белоногата“.

Вие сте третият министър, към който отправям молба за разрешаване на проблема и имам голяма надежда, че това ще бъде последното писмо.

От много време тази културна ценност запада – за това надлежно съм уведомила Министерство на културата в няколко писма в продължение на 4 години. Сега Плочата на Гергана, намираща се вляво от извора, е вече в много лошо състояние. В едната си част тя е отлепена от бетонната основа и всеки момент може да падне. Недобро е състоянието и на целия обект.

Както аз, така и цялата общественост на града, си задаваме въпроса – какво трябва да се направи, за да се случи най-накрая благоустрояването на местността и реставрацията на културната ценност? Кой да го направи, тъй като вече няколко години не става ясно чия собственост е най-българският извор и кой може да извърши гореспоменатите дейности? Какво ще предприеме в тази насока повереното Ви Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, пита загрижената жителка на Харманли.

Докато през годините институциите не вземат мерки, родолюбиви граждани работиха за съхраняване на паметта на културно-историческата ни ценност. Николова е сред инициаторите на каузата „Очи за Белоногата“, целяща да възроди Извора на Белоногата. За четвърта поредна година Народно читалище „Дружба 1870“ организира Ден на Белоногата на самия извор. Наскоро по инициатива на сдружение „Бизнесът за Харманли“ бе направен филм „По стъпките на Белоногата“. Лентата може да бъде гледана само на едно място – до извора, посредством специално приложение.

Загрижената жителката на Харманли кани министъра да дойде и да се запознаете на място с проблема, като се надявам това да е скоро, тъй като през 2022 ще станат 150 години, откакто Петко Славейков е научил легендата за Гергана и Никола от местния възрожденец Дялко Милковски. Това ще е добър повод да погледнем историята с нови очи, завършва с надежда Светлана Николова.

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Razruha.A navremeto beshe tolkova krasivo naokolo!!!Zhalko.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!