Красимир Хаджиев: Мандрите в Кърджалийско изнемогват

Горивата поскъпват, а готовата продукцията доставяме до всяко населено място и до всеки магазин

Постоянно търсим хора за работа, но няма много мераклии

 Валентина ИВАНОВА

Високите цени на ел.енергията затрудни производството на сирене е кашкавал в област Кърджали.Красимир Хаджиев от малката семейна мандра „Свети Илия“ в село Падина сподели за „Нов живот“ тревогата си от моментното състояние в бранша. Всяко производство е свързано с ток и горива, суровини и спомагателни материали. Всички са с увеличени цени през последните месеци и продължават да поскъпват. Токът се оказа огромна тежест. Последните фактури, които получихме,са на стойност 2,5 пъти по-голяма от минали периоди.

Увеличените цени на горивата също се отразяват, защото доставките на готовата продукцията пътуват до всяко населено място и до всеки магазин. Опаковките и те поскъпват и трябва да се калкулират в цената на крайния продукт.

Мандрата в Падина работи със суровини от местни фермери. Млякото е качествено и екологично чисто и те постоянно повишават цената на която го предлагат. И при тях факторът ел.енергия е важен. Фуражите и люцерната за животните също са поскъпнали.

А за мандрите цената на мляко е определяща за всеки продукт – и за сиреното, и за кашкавала, и са маслото.

Новият размер на минималната работна заплата налага повишение и на всички други възнаграждения, добавя Хаджиев. Постоянно търсим хора, но няма много мераклии. Гледаме да задържим по-опитните, но в тези времена е трудно да им осигурим кой знае какви заплати.

В същото време няма протекция и подкрепа за българския производител. На пазара е пълно с всякакви вносни нискокачествени стоки. Българинът разбира кое е хубаво, ама му е изтънял джоба и посяга към най-евтиното. Нашите продукти са качествени и скъпи, трудно се продават. Затова и не се предлагат в големите вериги – там се търсят по-евтини неща, констатира предприемачът.

Красимир Хаджиев не вижда светлина в тунела. Като вижда как магазини и заведения затварят врати, а гражданите си броят стотинките, трудно ще се продават качествени български сирена и кашкавали.

Ние сме пряко свързани с крайния купувач – хората, магазинчетата и заведенията за хранене. Те като закъсат, закъсваме и ние. Ако едно звено се скъса, отиват и другите – верига е, завършва бизнесменът.

3 Отговори

  1. Митьо каза:

    Айде недейте мрънка щото сте надули цената на кашкава до 18-20 лева за кг, скоро ще ми е по-евтино да ходя в Гърция да си купувам сирене и кашкавал! Колко разход на ток има в сиренето и кашкава а? Да не го правите с електрожен!

  2. Анонимен каза:

    Стотинки изкопувате млякото а ревете ,,,,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *