Георги Краев вади късмет още като попада в класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Валентина ИВАНОВА

Георги Краев е роден в Кърджали. Занимава се с театър от 12-годишен. Завършва специалност „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Стефан Данаилов. През 2022 година става част от трупата на театъра в родния си град.

Когато пламъчето на театъра влезе в тебе, трудно се откъсваш от сцената. Правилото е валидно на 100 процента за младия талант Георги Краев, който направи своя дебют на сцената на Театрално-музикален център – Кърджали, макар и в кукления салон. Постановката на пиесата „Безопасна приказка“ се оказала предизвикателство, тъй като съчетава драма и кукли и е насочена към детската аудитория. Освен това хем е образователна, хем е художествена. Добре, че режисьорът Гълъб Бочуков бил търпелив с него, та успял да се справи с ролята и вече може да каже, че се забавлява истински заедно с колегите си на сцената и с публиката.

Маринела Георгиева, Русалина Майналовска и Георги Краев в „Безопасна приказка“

Георги е от Кърджали и се запалва по театъра когато е още на 12. Участва в различни кръжоци по актьорско майсторство. Първо в Общински детски комплекс, после в читалище „Обединение“. Като ученик в Езикова гимназия „Христо Ботев“ се включва в театралната школа на Атанас Атанасов, актьор в кърджалийския театър. В заключителното представление изиграл ролята на Куцар в пиесата на Йордан Йовков“ „Албена“.

Родителите му не са оказали влияние на творческото му развитие, професиите им са далеч от театъра. А и те самите от години работят в чужбина.

Георги в „Хамелеонът“

Не се чудил дълго как да продължи образованието си, макар че минавало през ума да стане доктор. Звучало му някак внушително и респектиращо. Бързо разбрал, че медицината е тясна за неговата артистична душа. Приели го в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и драма, и кукли. Избрал „Актьорство за драматичен театър“, като извадил голям късмет да попадне в класа на проф. Стефан Данаилов. От малък се възхищавал на прочутия актьор, гледал е десетки филми с негово участие.

За съжаление, преди премиерата на дипломния спектакъл „Лодкарят“ на Джез Бътъруърт, Мастъра напуска този свят.

Последният клас на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ

После идва коронавирусът и започват едни мерки, които се отразяват зле на творческите професии. Мнозина актьори рухват психически. Георги си казва, че трябва да си помогне сам. Става член на управителния съвет на Сдружение „Артикус“ и участва в представлението „Хамелеонът“ по текстове на Питър Шафър под режисурата на Александър Калинов. Спектакълът още се играе в Кино-театър „Освобождение“ в София.

Георги натрупва и опит в киното. Снима в няколко късометражни ленти, както и в рекламни видео клипове. Дори участва в телевизионния сериал „Откраднат живот“.

Директорът на кърджалийския театър Гълъб Бочуков с новите попълнения в трупата Маринела Георгиева и Георги Краев

Със свой колега създава театрална школа в София, където обучава хора на възраст над 18 години. Не се изненадва, че скоро се е записала и 56-годишна жена. За любовта към театъра възраст няма.

Междувременно кандидатства за работа в театъра в Кърджали и е одобрен. Така попада в родния си град за радост на баба си, която живее тук. След дебюта в пиесата за деца, потрива ръце за нещо по-сериозно. Даже вече обсъжда идеи с директора Гълъб Бочуков. Суеверен е и не казва още нищо конкретно. Театралната общественост на Кърджали очаква следваща среща с младия талант.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *