Първите бежанци от Украйна вече са настанени в Минерални бани

Живко ТЕНЕВ

Първите 5-6 семейства на бежанци от Украйна вече са настанени в хотели в Община Минерални бани. Тази вечер очакваме да пристигнат още толкова, но ще гледаме първо да настаним хората, а не да правим публични изяви, заяви кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

На територията на област Хасково към момента са дошли 27 бежанци от Украйна. Този уикенд се очаква да пристигнат още хора. Процесът за региона по посрещането и настаняването им се координира от Областна администрация, която е в постоянно взаимодействие с Министерски съвет, където е създаден Координационен съвет. Дванадесет украински граждани пристигнаха в област Хасково на 2 март, на 4 март още 15. В близките часове ще дойдат още, като детайлите се уточняват своевременно. Действията ни са съгласувани с отговорните за процеса институции. Информираме пристигащите от Украйна какъв е статутът им, както и какво трябва да предприемат, за да бъдат регистрирани като бежанци на наша територия, поясни областният управител на Хасково Катя Панева. Новодошлите са основно жени и деца. Те са прегледани от медици, направени са им и ковид тестове. Настанени са в хотели в Минерални бани и село Радиево. Те са информирани, че може да им бъдат осигурени и лични жилища, но засега искат да са заедно. Над 10 човека към момента са изявили желание да приемат семейства.

Към днешна дата две общини са подали информация до Областна администрация с какви жилища разполагат за настаняване – Димитровград и Свиленград. Преди седмица Областна администрация – Хасково откри телефон +359 886 62 26 77 за:

– лица, които желаят да предоставят места на настаняване;

– лица, които желаят да предоставят дарения;

– информация за лица, които пристигат на територията на област Хасково или вече са настанени;

– представители на общински координационни центрове на територията на област Хасково.  Информацията на посочения телефон може да се подава всеки ден от 9:00 до 17:00 часа. Впоследствие тя се препраща към звеното в Министерски съвет, който междувременно координира възможността за онлайн комуникация между всички областни управители в страната. Последната среща между тях бе в петък, следват още регулярни, за да се споделят своевременно проблеми и насоки за действие.

1 Отговор

  1. Асан от ДПС каза:

    Супер оферта , 40 лева на ден за човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *