Кърджалийският театър играе „Аршин мал алан“ в София по покана на посланика на Азербайджан

Валентина ИВАНОВА

Кърджалийският театър ще изнесе представление на мюзикъла „Аршин мал алан“ в Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София на 23 март 2022 година по покана на посланика на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов.

С това продължават традиционните добри връзки, укрепването на културните контакти и съвместните проекти на театъра в Кърджали с Република Азербайджан. По време на посещението си в столицата на Източните Родопи на 27 януари 2022 г., дипломатът се срещна с директора на Театрално-музикалния център Гълъб Бочуков. Тогава  той отправи покана за изнасяне на представление в София, с което да бъде отбелязан Деня „Невруз“ (Нов ден), с който традиционно в Азербайджан се чества пролетното равноденствие и пробуждането на природата

Мюзикълът „Аршин мал алан” е на азербайджанския композитор Узеир Хаджибейли, а постановката – на Хафъз Гулиев, главен режисьор на Държавната академична опера и балет на Азербайджан. Преди да работи в Кърджали, известният постановчик е поставял класическата пиеса в Турция, Китай, Русия, Беларус и в други държави.

Сценографията е на Томиана Томова-Начева, а хореографията – на Гинка Кирчева. Записът на музиката е в изпълнение на оркестъра на Държавната академична опера и балет на Азербайджан и е предоставен безвъзмездно на театъра в Кърджали.

Мюзикълът се представя в два варианта – на турски и на български език и се играе при голям успех вече втора година.

Гълъб Бочуков, който е режисьор на българския вариант, припомни че „Аршин Мал Алан“ е любовна комедия, разказана с много музика, песни и танци, като приключва с четири сватби и щастлив край.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *