Николай Попанастасов: Във Франция дават субсидия 750 евро на камион, в България не се говори за проблемите на превозвачите

  • Заради скъпите горива и спада на производството товарите намаляват
  • От Пакета „Мобилност“ най-потърпевши са фирмите от Източна Европа

Валентина ИВАНОВА

Българските превозвачи са изправени пред тежки проблеми, а правителството не говори по темата. Другите европейски държави започнаха да субсидират своите транспортни фирми, заради повишените цени на горивата. Във Франция дават еднократна помощ от 750 евро на камион, компенсират с 15 евроцента на литър, но техните превозвачи искат повече. Това сподели за „Нов живот“ Николай Попанастасов от Кърджали, собственик на фирма – член на Съюза на международните превозвачи.

Горивата поскъпнаха с 30 на сто, но транспортните фирми няма как да вдигнат цената със същия процент, защото ще си загубят клиентите. Всеки търси най евтиния транспорт.

От февруари 2022 година влезе в сила пакета „Мобилност“ на ЕС, от който най-потърпевши са България и Румъния. Според неговите клаузи, трябва всеки месец шофьорите да се прибират по местодомуване, а всеки два месеца да се връщат и камионите. Пакетът е валиден за всички държави в Европейския съюз. Но едно е да работиш в немска фирма, да возиш наблизо и да се прибереш в Германия, друго е в Източна Европа.

Нашите шофьорите си идват в България, почиват поне 72 часа и отново се качат зад волана. Така времето им се разкъсва, губят курсове, намаляват им парите. Ще се принудят да си търсят фирма в Западна Европа, където разстоянията са по-малки, а заплащането по-голямо. Ние возим в Западна, Северна и Централна Европа, а трябва да връщаме шофьорите и колите у нас. Разстоянията са големи. Трябва да им осигуряваме транспорт, за да се приберат. А когато трябва да се прибере камионът, може да няма достатъчно товар и той да пътува празен. Така услугата се оскъпява допълнително, добавя предприемачът.

Откакто действа пакетът „Мобилност“, курсовете намаляват. А заради скъпия ток много фабрики намалят производството си и товарите намаляват.

Българската държава не реагира на последствията от влизането в сила на пакета „Мобилност“. Евродепутатът Андрей Ковачев, който дълго време се занимава с проблема, е пуснал нова жалба за спиране действието на пакета „Мобилност“ заради поскъпването на горивата и пандемията. Все още няма решение по нея. А българските превозвачи са принудени да спазват европейските наредби, защото ще бъдат санкционирани.

Голяма част от българските превозвачи карат в Западна Европа – Германия, Франция, Нидерландия, Белгия. Някои – от България до Германия и обратно. Затова някои бизнесмени обмислят като вариант да регистрират фирмите си в Германия, като вариант да се справят с изискванията на пакета „Мобилност“. Но тогава ще плащат данъците си там и от това българската държава няма да печели.

Към общата картина сега се прибави и войната. Колегите, които карат до Русия и Украйна, са прекратили курсовете там. Производството на суровини в тези две държави е намаляло, някои заводи дори са спрели работа, което се отразява и на транспортната дейност.

Транспортният бранш е в колапс. Съюзът на международните превозвачи се надява  държавата да предприеме действия за компенсиране. Изпратили са писмо до министъра на транспорта с предложение да падне акцизът на горивата или да намали ДДС.

Съюзът има над 920 членове, които осигуряват над 24 000 работни места в страната и формират оборот от над 1 милиард евро годишно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *