Двама работодатели са подали заявки за наемане на украински граждани в Бюрото по труда в Кърджали

Две заявки от работодатели, с които се дава възможност за работа на украински граждани, са подадени до момента в Дирекция „Бюро по труда” –  Кърджали. Това посочиха от институцията и уточниха, че заявките са за седем работни позиции.

Пет от тях са за обслужващ работник – промишлено производство и две за работа в магазин.

Анкети от Агенцията по заетостта, свързани с предоставянето на работа на украински граждани, са попълнили трима работодатели от региона. Според данните в тях се търсят педагогически специалист и преподавател, както и заварчик, шлосер, общи работници.

Междувременно мобилният екип на Дирекция „Бюро по труда“ – Кърджали е провел една среща с петима украински граждани. На нея присъстващите са били консултирани и запознати с дейността на Агенцията по заетостта, като обществен посредник на пазара на труда. Предоставен  им е бил и QR код за попълване на електронния формуляр за проучване нагласите на украинските граждани за започване на работа, посочват още от „Бюро по труда“ Кърджали.

Оттам допълват, че на сайта на Агенцията по заетостта, както и чрез областните кризисни центрове, се провежда анкетно проучване. То е за навременното набиране на база данни за бързо и адекватно съдействие за работа на пострадалите от конфликта в Украйна. Получената информация сочи, че 65 процента от украинските граждани са с висше образование, а 32 – със средно. Най-често те притежават професия в сферата на туризма и търговията, уточняват от „Бюро по труда“ в Кърджали.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *