Обичай природата и я пази, призовават четвъртокласници от училищата Климент Охридски и Петър Берон

Пенка ХРИСТОВА

 

Пролетта е най-доброто време за ново начало, обновление, за засаждане на цветя, храсти и дървета. Такава е и първата съвместна инициатива след ваканцията на учениците от четвъртите класове на ЦСОП ,,Д-р П. Берон“ – гр. Кърджали и ОУ ,,Св. Климент Охридски“ – гр. Кърджали, посветена на Седмица на гората. Съвместната инициатива и сътрудничество на двете образователни институции е продукт на МИНИ-ПРОЕКТ ,,ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ“ и включва четири модула: гледане на образователни видеоклипове, образователни дейности и обобщения чрез игри в ,,Цветарска работилничка“, практически дейности по засаждането на цветя, храсти и плодни дървета – ябълки. В ,,Цветарска работилничка“ на учениците са предоставени възможности да проявят своите сръчни умения, въображение и творчество чрез рисуване, оцветяване и апликиране. Най-добрата и естествена форма на учене с разбиране е практическата дейност по проекта, свързана с професията на градинаря. Озеленителната практика протича с идеята и логото на инициативата: ,,Обичай природата и я пази!“ и ,,Всяко дърво има значение!“.

Целта на съвместното сътрудничество на колегите – Христова (автор и спонсор на проекта), Генев, Кирякова и директорите Тодорова и Митрева е да осъществи и затвърди доброто екологично образование на учениците от начален етап, тъй като в тази възраст се поставят основите на личността и нейното екологично поведение. Да се подобри социалната комуникативност на децата от Центъра чрез работа в екип с гостуващите деца. Предоставените разнообразни възможности за изяви и добре организираната подкрепяща среда за игри, забавления и експериментиране, улесняват комуникацията на децата помежду им и с околната среда на дворното пространство на Центъра.

На финала на МИНИ-ПРОЕКТ ,,ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ“ учениците ще разгледат мини-изложбата ,,Пролетни цветя“ на Пенка Христова, чиито творби са ръчно изработена бродерия на различни цветя. Всички участници и ученици получават стимулни предметни награди, грамота за участие, а на обособеното място за отдих – почерпка с лакомства за положените усилия и труд за осъществяването на проекта. С тези съвместни образователни дейности отдаваме значение на важната за бъдещето на човечеството тема – опазването на природата, грижата за нейното обновление и добър пример за подрастващите: да създават добри дела, да живеят в хармония с природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *