Бюджет 2022 стана акцент в разговорите на социалисти и кмет в Кърджали

Нов живот

По повод предстоящото гласуване на бюджета на община Кърджали групата общински съветници , както и членове на ИБ на БСП инициираха работна среща с кмета инж. Хасан Азис и неговия екип, зам. кмета инж. Катя Митовска и главния финансист Зина Касабова.

Социалистите предложиха в настоящото приемане на БЮДЖЕТ 2022 да бъдат заложени конкретни дейности в три приоритетни направления с прогнозни финансови параметри и мотиви. Повечето от тях са неколкократно поставяни на  провежданите срещи с граждани на общината. Те настояват за  тяхното решение и включване в тазгодишния бюджет .

Преди да започне дискусията председателят на групата съветници Милко Багдасаров представи няколко предложения за включване в тазгодишния културен  календар, като акцентира за отделяне на финансови средства  за културни и спортни дейности посветени на  110- годишнината  от Освобождението на Кърджали.

По отношение визията на община Кърджали, социалистите отново поставиха въпроса  за ремонт  и асфалтиране на улиците в кварталите на града, много от които са в  плачевно, компрометирано състояние. Настояват след като бъде приет бюджета да  информирани за ремонтната програма на уличната мрежа в община Кърджали /кои  точно улици попадат за ремонт през тази година/. В много от кварталите   „Възрожденци“, „ Студен кладенец“, “Веселчане“, „ Гледка“ броя на детските площадки е недостатъчен , а някои от площадките са в състояние, опасно  за използване. Такъв е случая с детската площадка в к-с „ Младост“. Гражданите от кварталите многократно поставят този проблем за решение. Бе поставен въпроса за почистването, поддържането и възстановяването на дъждоприемните шахти на територията на общината. При проливни дъждове много улици  в града, кръстовището на автогарата се превръщат в реки, което създава неудобство за гражданите  и автомобилния транспорт. Социалистите настояват да се извършва системен мониторинг на състоянието на шахтите, тъй-като нередовното им почистване води до тяхното задръстване и невъзможност за поемане на дъждовната вода.

Не бе подмината и темата за осигуряване на средства за ремонт и почистване на надраскани със спрей , олющени, ръждясали, изкривени ,счупени, паднали пътни знаци и информационни табели в града. Тяхното лошо състояние създава предпоставка за пътно-транпортни произшествия. Социалистите настояват да се засили контрола  на  видеонаблюдение в града и  увеличат глобите за недобросъвестни граждани, които умишлено ги увреждат.

Един от важните въпроси, които социалистите поставят неколкократно  е поставяне на пътен светофар в квартал „Байкал“ на кръстовището на бул. „Беломорски“ и ул.“Джебелска“ . То е едно от най-натоварените  в града. Особено проблемен е летния сезон, поради увеличения поток автомобили преминаващи през булеварда в посока Маказа. Това създава изключителен проблем за живущите в квартала, които с часове не могат да се включат в основното движение.

Социалистите представиха и едно свое предложение относно промяна визията на централната част на града.Съединяване   двете части пред Общината и градската  градина, като се премахне павираната улица започваща от бул. „България“ и стигаща до ул.“ Отец Паисий“. Впоследствие това  пространство се оформи като един малък център с пейки, цветарници, приятен за разходки и почивки, както и място за празнични базари. Не бе подмината и темата за поддръжката на зелените площи и междублоковите пространства, периодичния контрол на качеството на работа на сметосъбиращата фирма, както и на състоянието на съдовете за отпадъци по квартали, обследване на градското озеленяване от специалисти  в града, подрязване на градските дървета по квартали. Не бе подмината и най-дискутираната тема през летните месеци функционирането на шадраваните в централната част,“Лирата на Орфей“, всички чешми и фонтанчета в парковете

„ Арпезос“, „ Простор“. Гражданите очакват отговор за причината , поради която години те не работят.

Социалистите приветстват общината за заложените средства за ремонт  на читалище „ Родопски фар“ и се надяват самодейните състави спокойно да подновят своята дейност през зимния сезон. Изкоментирана бе и темата относно състоянието на концертната зала на Дом на културата, нейното освежаване и отопление.

Инж.Хасан Азис обеща своето съдействие за ремонт  на „Бирхалето“ и оформянето му  за клуб на културните дейци.

Наред с приетите предложения за развитието на туризма и културата социалистите изразиха задоволство, че след направено питане  на техен колега и настояване  са отделени средства  в бюджета за ремонт на Художествената галерия в града.

Положително бе приета и идеята за предоставяне  спортната площадка „Спартак“ на волейболен клуб „ Арда“ и тенис клуб „ Орфей“ за организиране на спортни мероприятия.

Групата съветници настояха да бъдат отделени  и предвидени финансови средства в бюджета  за поддръжка на религиозните храмове в общината.

Г-н Азис  коментира детайлно  всички теми,благодари за поканата от социалистите и направените предложения. Обеща повечето от тях да бъдат включени в бюджета и придвижени през тази година. Сподели, че е готов да изслуша всеки, защото е изключително полезно широкото обсъждане на бюджета преди внасянето му за гласуване.

 „Радваме се , че срещата мина конструктивно. Малко сме в Общинския съвет, ДПС доминира при гласуване. Затова и търсехме диалога за да покажем нашата позиция, която определено отговаря на вижданията на по-голяма част от хората в нашата община.“ сподели в края на срещата Милко Багдасаров.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *