Хасан Азис: Държавата да подпомогне общините в инвестиционните им програми

Нов живот

Кметът на община Кърджали и зам.председател на Националното сдружение на общините в България инж. Хасан Азис участва във форума „Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост“. Организатор на дискусията бе медия „Стандарт“ в партньорство с МРРБ, Камарата на строителите в България, Камарата на архитектите в България и вестник „Строител“.

Форумът се проведе в подкрепа на българските строителни предприемачи и общините, изправени пред предизвикателствата на войната в Украйна и последствията от нея.  Той има за цел да ориентира строителите, архитектите и местната власт за новите възможности, които дава икономическата трансформация в контекста на планът за възстановяване и устойчивост.

Европейски партньор на форума е евродепутатът Искра Михайлова, зам. председател на групата „Обнови Европа”в ЕП.

Специално участие във форума взе вицепремиерът Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството, който отговаря на въпросите на строителната индустрия. Във форума участваха още заместник – министри, председатели на Агенции, предприемачи, представители на академичните среди, неправителствени организации.

Специално за форума обръщение към участниците отправи еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел

Специален гост на форума е и Лиляна Павлова – вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, която представи проектите на ЕИБ и възможностите за финансирането им.

Бяха представени инвестиционните проекти, предвидени в Националния план за регионално развитие, Плана за възстановяване и устойчивост, както и в дискусионна форма бяха обсъдени текущите проблеми, свързани със строителния бранш.

В рамките на дискусията бе обсъдено насърчаването на сътрудничеството между регионите, като бе представена и пътната карта на Комитета на регионите за 2022 г.  Акцент на срещата бе и Планът за инфраструктура, чиято цел е да създаде по-добра свързаност между регионите и по-конкурентноспособна икономика.

Инж. Хасан Азис постави редица важни въпроси, стоящи пред местната власт, които затрудняват инвестиционната политика на общините.

На първо място, въпрос, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на индексацията на цените в строителството. Има много проекти, от които строителите се отказват. Нужна е спешна методика за индексиране на договорите, които се изпълняват. Много от тях са свързани с договори по оперативните програми. Тези проекти и цени са отпреди 2-3 и повече години.

За да бъдем в рамките на закона тази методика трябва да се промени, за да не спираме инвестиционния процес.

На второ място, спешна актуализация на ЗОП. Ако се направи индексация на цените, ние ще сме пред хипотезата да подпишем споразумения към подписаните договори, което трябва да стане със спешна намеса на народните представители. Този въпрос е поставен и пред изпълнителната власт. За нас е от особена важност е Общинският фонд за инвестиции. Вече сме на фаза реално стартиране.

В тази връзка обаче бих искал да обърна внимание – в нашата страна 265-те общини нямат равни възможности за подготовката на инвестиционните си проекти. Наложително е по-малките общини да бъдат подпомогнати. Това изисква значителен ресурс, който няма как малките да генерират от собствени приходи. Ако искаме да сме ефективни, правителството да помисли за подпомагане нa малките общини, заяви още инж. Хасан Азис.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *