Бургас почита Петя Дубарова с 60 рози

С 60 бели рози, символ на чистотата, невинността и младостта и поетично матине, носещо заглавието „От Петя и за Петя” Бургас ще отбележи 60 години от рождението на слънчевото момиче на българската поезия Петя Дубарова, съобщиха от Общината.
Полагането на розите на паметника на Петя Дубарова в Морската градина ще започне от 12:00 часа на 25 април – понеделник. Веднага след това талантливи младежи ще прочетат свои авторски стихове и лирика от Петя в зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско казино”.

В поетичното матине ще се включат ученици и младежи от АЕГ „Гео Милев”, с преподавател Мариана Ведричкова, Търговската гимназия, с преподавател Любов Джунгурова, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”, Клуб по творческо писане „Хвърчащи за хора”, с ръководител Добрина Топалова, Литературно студио” Митични птици” към Читалище „Любен Каравелов – 1940”, с ръководител Роза Боянова.

Стихове ще прочетат още поетесата Яна Вълчева и зам.-кметът по „Култура, туризъм и спорт” Диана Саватева. Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 г. в Бургас, пише Флагман.

Тя започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците „Септемврийче” и „Народна младеж”, в списанията „Родна реч” и „Младеж”.

Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков. Въпреки краткия си живот поетесата оставя след себе си около 200 стихотворения, 50-60 произведения в проза, десетки художествени преводи на песни на „Бийтълс“, „Би Джийс“, „Смоуки“ и „Пух“.

Учи в Английската гимназия в Бургас (ПАГ „Гео Милев“), което е нейна мечта. Независимо от ранната слава, която я определя като „най-младата сред големите творци на България“, Дубарова остава нежна, искрена и истинска.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *