В Ивайловград показват диаманти от фонда на Музея „Земята и хората“

Валентина ИВАНОВА

В общинския музей на Ивайловград е подредена ценна експозиция от минерали, част от фонда на Националния музей „Земята и хората“. Идеята и реализацията на изложбата е на фирма „Тинтява“, която се занимава с проучване на полимерни руди в региона.

Изложбата показва минерали, характерни за района на Източните Родопи, както и видове скали, които се срещат в Ивайловградско. Спокойно тук може да се изгради полигон за обучение на студенти по геология, обяснява  Нели Николова от Музея. Експонатите са разположение в 10 витрини и извън тях, тъй като някои са с размери над 70 см.

Един от най-разпространените минерали в общината е фуксит – слюда от района на Хухла и Камилски дол. Навремето там е имало кариери, но вече отдавна са закрити.

Показани са друзи на графит и епидот. Знае се, че в Ивайловградско са един от най-големите открити образци в България

За района са характерни реалгар /червени кристали/ и чимонит, разпространен в землището на село Черничино.

В изложбата, освен местните минерали, могат да се видят ценни образци на диаманти от фонда на Музея Земята и хората в София.

Общинският исторически музей в Ивайловград е открит официално на 30 юни 2009 година. В него са разположени три експозиции – “Археология”, “История на града и района преди Освобождението” и “История след 1878 г.”.

Показани са керамика от античната вила “Армира”, монети, части от тракийска погребална колесница и от разкопките на могилата край село Свирачи, артефакти от крепостта “Лютица”.

Посетителите могат да се запознаят и с уникалната географска и историческа карта на България от 1913 г., както и с предмети от градския бит. Музеят обслужва един от най-сполучливо социализираните обекти на територията на Югоизточна България – антична вила „Армира“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *