В Кирково чакат гърците да се върнат да пазаруват, но не идват заради поскъпването

Валери НЕДЯЛКОВ

Очакванията, че след премахване на ограниченията, наложени заради пандемията от КОВИД-19, гърците отново ще се върнат да пазаруват в Кирково, както беше преди две-три години, засега не се оправдават.

Вяла работа. Площадът е празен, няма хора. Ако някой грък дойде, той идва за строителни материали – пирони, цимент, фаянсови плочки, теракот, теракол. Не търсят хранителни стоки, защото при тях вече са по-евтини. Знам, че гърците държат на яденето и на качествената храна, казва известен местен бизнесмен.

По неговите думи в момента положението е много лошо. Народът е изплашен. Хранителните стоки постоянно поскъпват, цените на горивата също растат. Какви гръцки коли в центъра, то няма български. Младите заминаха в чужбина да работят. Тука остават хора пред пенсия, със затихващи функции, дето не стават за работа в чужбина.  Така предприемачът отговаря на въпроса ми – не се ли виждат често гръцки коли в центъра на Кирково.

Според него гърците вече не идват и да зареждат в Кирково с горива, както преди, защото са скъпи. Възможно е да прескачат до бензиностанцията, която е близо до Граничния контролно пропускателен  пункт „Маказа”.

Около Гергьовден всички хотели в Кирково са били пълни за ден-два, но с българи, дошли предимно заради Празника на чевермето в Златоград. Не е имало никакви гърци. Пътувах вчера по пътя Маказа – Кърджали. Беше спокойно, не видях  никакви гръцки коли, твърди бизнесменът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *