Центърът за специална образователна подкрепа ,,Д-р П. Берон“ отбелязва своя патронен празник

Пенка ХРИСТОВА

На 19 май единственият по вида си в региона Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ,,Д-р П. Берон“ отбелязва своя патронен празник. Ученици от всички класове, родители и учителите Христова и Велева осъществиха планираните образователни дейности.

Обучителните дейности включват практически занимания, посветени още и на 20 май – международния ден на пчелата, който е одобрен с Резолюция на Общото събрание на ООН на 20.12.2017г. и празнуващ се в България от 2018г. Децата научиха, чрез презентация, за видни българи – дарители от миналото ни, сред които е и д-р Петър Берон: Александър Георгиев (Коджакефалията), братята Евлоги и Христо Георгиеви, Васил Априлов, Димитър Ценов. Припомнихме си какво е значението на пчелите и пчелните продукти, направихме изводи по въпросите за защитата на застрашените от изчезване пчели.

Учениците показаха практическия си опит и творчество в конструирането и апликирането като изработиха пчелни кошерчета, 2 природни къта ,,Гнездо на птичета” и ,,Дърво с птички” от природни материали, кът ,,Гълъби на мира”. Дейностите, осъществени в двора на Центъра, включват: рисуване с цветни тебешири на алеята пред входа, монтиране на къщичка за птички, слушане и изпълнение на народна музика и песни – определени за Деня на народната музика в Центъра. Създаде се ведра атмосфера, която се хареса на всички участници. Отбелязването на патронния празник премина в добра организация като качествен образователен процес с ефективна приложимост и полезност за възпитаниците на ЦСОП ,,Д-р П. Берон” – Кърджали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *