Генчовска: Няма да отстъпим пред натиска от ЕС за Скопие

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че българското вето върху започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС ще бъде свалено, само ако българите бъдат включени в преамбюла на конституция на западната ни съседка. Тя обаче призна:

„Натиск има. Аз винаги съм казвала, че има натиск и сега продължава, но нашата позиция е ясна. Очаквам Република Северна Македония да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава“.

Министър Генчовска подчерта по време на Съвет „Външни работи“ в Брюксел, че процесът на присъединяване не Северна Македония не се обвързва с конкретни дати:

„От страна на Северна Македония трябва да бъдат направени ясни и конкретни стъпки, които да ни гарантират, че договорът ще започне да бъде изпълняван и ще продължи да бъде изпълняван, както и най-вече да бъдат включени българите в северномакедонската конституция“.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно. Той изрази надежда това да стане до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

От България зависи дали ще бъде използван моментът за спасяване на доверието на Западните Балкани към Европейския съюз.

Това е заявил министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, който е участвал в първия формален съвет на първите дипломати на страните от Западните Балкани с колегите им от Европейския съюз, предаде от Брюксел Македонска информационна агенция (МИА).

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *